Indie a Rusko se zřejmě chystají vzájemně uznat své platební systémy, aby obešly sankce

Krok by oboustranně usnadnil platby kartami.

V bankomatech a terminálech v Indii a Rusku se možná brzy začnou přijímat a obsluhovat karty ruského platebního systému Mir a indického systému RuPay, píše deník Deccan Herald. Noviny uvedly, že vzájemná akceptace karet RuPay a Mir v rámci národních platebních infrastruktur obou zemí umožní oboustranně bezproblémové platby těmito kartami.

Rozšířená verze dvoustranných finančních vztahů byla projednána během návštěvy indického premiéra Adžita Dovala v Moskvě ve dnech 17. – 18. srpna. Podle deníku jednal Doval s tajemníkem ruské Bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem a ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem.

V současné době se diskutuje o vzájemném zavedení služeb mezibankovních převodů – ruského systému rychlých plateb a indického jednotného platebního rozhraní.

Probíhají také jednání o rozšíření používání národních měn ve dvoustranném obchodě. Kromě toho se uvažuje o zavedení mezinárodní rezervní měny založené na měnách pěti zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika), píše Deccan Herald.

V současnosti je možné kartu Mir používat v 11 zemích. Patří k nim například Arménie, Bělorusko, Vietnam, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Turecko, Uzbekistán a Jižní Korea. S Egyptem, Venezuelou a Kubou se o možnosti přijímat karty Mir právě jedná.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.