Rusko začalo produkovat LNG v blízkosti uzavřeného plynovodu Nord Stream 1

Rusko v zařízení poblíž výchozího bodu plynovodu Nord Stream 1 zahájilo výrobu zkapalněného zemního plynu a má připravený tanker, který má plyn dopravit na trh.

Jak informovala agentura Interfax, byla v závodě na zkapalňování zemního plynu v kompresorové stanici Portovaja zahájena výroba LNG, tuto zprávu oznámil na Východním ekonomickém fóru místopředseda správní rady Gazpromu Vitalij Markelov.

Podle něj jsou v provozu dvě výrobní linky a závod již vyrobil prvních 30 tisíc tun LNG. Prošel 72hodinovými komplexními testy. „Vzhledem k situaci na světových trzích bude o náš LNG zájem,“ je přesvědčen Markelov.

Kromě kompresorové stanice Portovaja a ságy s opravami turbín se oblast v blízkosti závodu a začátku Nord Streamu v posledních týdnech stala známou díky zprávám, že Rusko spaluje zemní plyn v závodě poblíž finských hranic a zároveň drasticky omezuje tok plynu plynovodem Nord Stream do Německa, upozornila Tsvetana Paraskova pro web OilPrice.com.

V závodě severozápadně od Petrohradu se denně spaluje zemní plyn v odhadované hodnotě přibližně 10 milionů dolarů – plyn, který by jinak putoval do Německa, ukázala analýza společnosti Rystad Energy, kterou minulý měsíc sdílela BBC News.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.