Wilhelmshaven získá další terminál na LNG

Německý Wilhelmshaven bude mít další plovoucí terminál pro vykládku zkapalněného zemního plynu (LNG) – bude to již pátý terminál LNG pronajatý státem v zemi.

Tato pátá plovoucí skladovací a regasifikační jednotka (FSRU – Floating Storage and Regasification Unit) má kapacitu nejméně 5 miliard m3 ročně a má být uvedena do provozu ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023. Společnost Excelerate, vlastník plavidla, poskytne FSRU konsorciu společností TES/E.ON/Engie a bude jej technicky provozovat a poskytovat další nezbytné služby, uvedla tisková zpráva Spolkového ministerstva hospodářství.

Současně společnost TES zřídí v terminálu ve Wilhelmshavenu zásobník zeleného vodíku. TES usiluje o bezproblémové začlenění dovozu zeleného vodíku již během prvních 12 měsíců provozu FSRU. Cílem je provozovat FSRU s vykládkou LNG v lokalitě Wilhelmshaven pouze do doby, než bude uveden do provozu terminál na zelený vodík; podle informací společnosti TES se tak má stát v roce 2025.

Spolkový ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck k tomu řekl: „Dovozem zkapalněného zemního plynu snižujeme svou závislost na dovozu ruského plynu z plynovodů. A všechny kroky, které nás co nejrychleji vymaní z područí ruského dovozu, jsou v této době potřebnější než kdy jindy. Současně budujeme pevninu pro zelený vodík, čímž se Wilhelmshaven stává důležitým přistávacím bodem pro bezpečnou a udržitelnou energii v Evropě. FSRU bude pronajata na pět let, ale v lokalitě Wilhelmshaven bude fungovat pouze do doby, než bude uveden do provozu vodíkový terminál pro zelený plyn.“

FSRU jsou speciální lodě, na kterých lze zkapalněný zemní plyn přeměnit na plynný a poté jej dodávat do plynárenské sítě. Tyto plovoucí terminály na zkapalněný zemní plyn tak nabízejí možnost dovážet LNG do Německa ve velmi krátkém čase, čímž podporují nezávislost na ruském plynu z plynovodů.

Toky plynu z Ruska v GWh/den v období 1.6. až 30.8.2022. Zdroj: Bundesnetzagentur (1.9.2022). Podle posledních zpráv zůstane Nord Stream 1 mimo provoz.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.