Kypr: Nové naleziště plynu by mohlo Evropě pomoci

Každý další zdroj plynu je důležitý ve snaze diverzifikovat dodávky do Evropy.

Kyperské ministerstvo energetiky uvedlo, že nový objev zemního plynu u jižního pobřeží Kypru, který podle odhadů obsahuje přibližně 2,5 bilionu krychlových stop tohoto uhlovodíku, posiluje snahu Evropy zajistit si alternativní zdroje energie, protože zásobovací krize vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu nadále trápí celý kontinent, informovala agentura AP.

Jak uvedla na svém webu italská společnost ENI, vrt Cronos-1 je čtvrtým průzkumným vrtem společnosti ENI na Kypru a druhým v bloku 6 po objevu plynu Calypso-1 v roce 2018. Objev Cronos-1 vytváří podmínky pro rozvoj dalších potenciálních objemů plynu v regionu a představuje jednu z akcí společnosti ENI na podporu dodávek dalšího plynu do Evropy.

Kyperská ministryně energetiky Natasa Pilidesová sdělila, že snaha EU zbavit se ruského plynu dále posiluje zapojení Kypru do energetického plánování 27členného bloku. Podle ní nejpravděpodobnějším scénářem, jak dostat plyn na evropské trhy, zůstává jeho přeprava plynovodem do egyptských zpracovatelských závodů ke zkapalnění a následná přeprava lodí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.