LNG projekt Sachalin-2 se snaží vyhnout sankcím

Reorganizovaný závod na ruský zkapalněný zemní plyn se chce vyhnout platbám v amerických dolarech a zajistit si přístup na světový trh.

Nový ruský provozovatel závodu na zkapalněný zemní plyn (LNG) Sachalin-2 navrhl, aby zákazníci za nákupy zkapalněného plynu, který produkuje, platili v rublech nebo v jiné měně, protože platba v amerických dolarech nemusí kvůli sankcím proběhnout, uvedla agentura Bloomberg.

„Kupující by měli použít alternativní měny, včetně rublu, eura, jenu nebo britské libry šterlinků, pokud není možné provést platbu v dolarech, jak je stanoveno ve smlouvách,” uvádí se v dokumentech, které agentura měla k dispozici.

Podle článku nový provozovatel Sachalinu-2 reorganizuje svoje aktivity kvůli restriktivním opatřením ze strany Evropské unie a USA, aby se ujistil, že nepřijde o zisky v době rostoucí globální poptávky po LNG. Odběratelé energetického nosiče byli rovněž vyzváni, aby provedli další úpravy svých smluv, včetně aktualizace ruského názvu a adresy organizace dodavatele. Kromě toho byli zákazníci požádáni, aby za dodávky LNG platili Gazprombank.

Sachalin-2 je první ruský závod na zkapalněný zemní plyn (LNG), který zahájil provoz v roce 2009 na Dálném východě. Projekt produkuje 10 milionů tun LNG ročně a přibližně 60 % paliva z projektu spotřebuje Japonsko.

Začátkem srpna ruská vláda rozhodla o vytvoření nového provozovatele Sachalinu-2, společnosti Sakhalin Energy LLC, registrované v Južno-Sachalinsku. Jako důvod změny provozovatele bylo uvedeno ohrožení národních zájmů a ekonomické bezpečnosti Ruska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.