Slabá ekonomika a vysoká poptávka ve světě způsobují, že si místní nemohou dovolit jeden z hlavních prvků argentinské kultury.
Argentinci patřili tradičně k největším konzumentům i producentům hovězího masa. Nicméně dnes si nákup domácího hovězího mohou jen stěží dovolit. V roce 2019 spotřebovali v průměru jen 51 kg červeného masa, což je nejméně od roku 1920. Příčin je hned několik: velká inflace a vysoké ceny hovězího, které souvisejí s vysokou světovou poptávkou, ale také změna stravovacích zvyků, která souvisí s hledáním levnějších a zdravějších alternativ. (Pro lepší pochopení: v českém případě by taková situace znamenala, že si běžný občan nemůže dovolit koupit pivo či vepřové, zatímco většina piva a vepřového by směřovala na vývoz…pozn.red.)
Pro místní masný průmysl je ovšem finančně hůře dostupné hovězí špatnou zprávou či dokonce „téměř katastrofou mé generace“, jak to nazval šéf argentinské asociace výrobců hovězího masa.
Situace má i politické důsledky, hlavně pro nového argentinského prezidenta Alberta Fernádeze, který se snaží stabilizovat volatilní argentinskou ekonomiku. Prezident hledá cestu, jak regulovat ceny hovězího pro domácí spotřebu a vyhnout se přitom excesům svých předchůdců.
Státní intervence by mohla mít negativní dopady – zemědělci by v jejím důsledku mohli sáhnout ke snížení nebo omezení dodávek argentinského hovězího v době, kdy světová poptávka dosahuje rekordů.
Intervence, tedy zavedení maximální ceny, odpovídá politické učebnici Fernándezovy peronistické strany.
Hovězí maso není v Argentině politikem poprvé. V roce 2006 se stalo kontroverzním bodem ekonomické politiky zesnulého prezidenta Nestora Kirchnera. Ten dokonce zavedl dočasný zákaz exportu hovězího ve snaze udržet kontrolu nad cenami. Podobně postupovaly opakovaně i vlády prezidentky Cristiny Fernándezové de Kirchnerové.
Tyto kroky se ale ukázaly jako kontraproduktivní. Ve skutečnosti došlo ke snížení dodávek hovězího masa i k výraznému snížení počtu stád. Deregulace za Mauricia Macriho, Fernadézova předchůdce v úřadě prezidenta, pak vedla k částečnému obnovení stád i ke zvýšení vývozů hovězího masa na světový trh.
Alberto Fernández se zatím do konkrétních kroků v této oblasti nepustil. Jeho vláda však už zavedla exportní cla a zastropovala ceny 310 výrobků na domácím trhu, včetně některých výrobků z hovězího. Argentinská vláda nyní diskutuje možnost další cenové regulace hovězího.
V roce 2019 se vývozy argentinského hovězího masa rekordně zvýšily na 831 tisíc tun za rok, což je o 199 tisíc tun více než v roce 2015.
Argentinu drtí vysoká inflace (50 %), ekonomický propad a růst cen, který jde ruku v ruce s nízkými mzdami, takže tradiční argentinský produkt i pochoutka se stávají spíš luxusem. Argentinci v posledních letech upřednostňovali maso drůbeží a vepřové.
Podle Oscara Maradei, řezníka z Buenos Aires, ale není patrné, že by se situace zlepšovala. V minulém roce prodal o 40 % méně a byl to jeden z nejhorších roků v jeho kariéře. Maradei si nemyslí, že problémem je to, že by Argentinci přestávali jíst hovězí, problémem je, že ztrácejí kupní sílu.
Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.
