Imigrace a obavy z multietnické společnosti pohánějí italské populisty

Přečetli jsme: Migrace a obavy z ní jsou v Itálii mnohem silnější než kritika Evropské unie či nápady na ochod z Itálie v EU. Panují ale také obavy ze sociální a ekonomické budoucnosti. 

Italský deník La Stampa ukázal rostoucí znepokojení z migrace před italskými volbami, které budou příští rok v březnu. 

Průzkum Financial Times a italské La Stampa ukázal, že populisty posiluje nepřátelství vůči migrantům a obav z rostoucí multietnické společnosti v Itálii. Je to silnější faktor, než opuštění eurozóny.

Průzkum FT a La Stampa byl snahou zachytit náladu před volbami ve třetí největší ekonomice eurozóny. Vládnoucí Pd, tedy italská sociální demokracie, kterou vede bývalý premiér Renzi, čelí anti-establishmentovému hnutí Pěti hvězd i znovu sílící středopravé Lize severu.

Ukázalo se, že nespokojenost s migrací je hlubší než zklamání z EU, či přání odejít z eurozóny. Více než dvě třetiny uvedli, že Itálie měla prospěch z EU a byli ohledně odchodu z eurozóny skeptičtí. Dokonce i ti, kteří podporují euroskeptické strany jako Pět hvězd, či Ligu severu byli ohledně tématu rozděleni.

Příznivci Pěti hvězd se například domnívají, že odejít z Evropy by bylo velmi negativní a komplikované. Ovšem u migrace byli názory smíšen. 41 % uvedlo, že je to příležitost, 38 % se domnívá, že migrace je hrozba a 21 % mělo neutrální postoj. Asi 40 % věří v multietnickou Itálii.

Nespokojenost s imigrací byla silná u Ligy severu, ale také u podporovatelů Demokratické strany (Partito democratico, Pd).

Jeden z podporovatelů Pd uvedl, že problém spočívá „v enormních kulturních rozdílech mezi islámem a západem.“Historie nás podle něj učí, že koexistence je nemožná, jeden vyhladí druhého a z toho, co dnes vidíme, tak západní civilizace bude zničena. Nový a temný středověk je před námi,“ dodal Stefano Vitali z Turína.

FT a La Stampa připouští, že průzkum byl více orientován na severozápad Itálie a bylo zachyceno více stoupenců Pd.

Marco Marino z Piemontu zase uvedl, že euro je založeno na německých zájmech a že Itálie má z členství v EU jen malý prospěch. Bohužel podle něj Itálie nemá sílu na to, aby změnila pravidla. Podle něj je lepší být autonomní, než být vykořisťováni.

Sofia Tatu, která bude volit Pět hvězd a je z Boloně říká, že od té doby, kdy má Itálie euro, šly ceny všeho nahoru a její plat zůstal už osm let stejný. Hovoří o tom, že nemůže vyjít s platem.

Odpovědi vůbec zahrnují značné obavy z ekonomické budoucnosti. Diego Renzi, student, si přímo myslí, že on žádný důchod mít nebude. Bude to prý zlé, když se nic nezmění a nejen v Itálii, říká stoupenec Hnutí pěti hvězd.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.