Uprchlická krize roku 2017: největším nepřítelem jsou převaděči

Aktuálně: V roce 2017  se sice snížil příliv uprchlíků do Itálie, změnil se původ migrujících lidí, ale co se nezměnilo byla role převaděčů a obchodníků s lidmi.

V tomto roce přišlo přes Středozemní moře z Libye do Itálie o třetinu uprchlíků méně. Čísla ale nevypovídají o osudu lidí, shrnuje článek německé ARD Tagesschau.

Asi 118 000 lidí se dostalo z libyjského pekla do Itálie, je to o třetinu méně než v minulém roce.

V Evropě se rozlišuje mezi ekonomickými migranty a uprchlíky. Ale když se člověk podívá na ty, kteří přicházejí z Libye, říká Flavio di Giacomo z migrační agentury OSN, pak je rozhodnutí stále obtížnější. V Libyi se páchá velké násilí, včetně trhu s otroky.

V roce 2017 se ukázalo, že migrační toky se mění a dokáží se rychle přizpůsobit situaci. A tak se změnil i původ migrantů.

Do Itálie už neproudí Syřané a Eritrejci, ale především migranti ze západní Afriky. Flexibilní jsou především převaděči, kterým se dařilo i v roce 2017. Itálie v létě začala intenzivněji spolupracovat s libyjskou pobřežní stráží.

Od té doby plují italské lodě i ve výsostných vodách Libye, aby lodě s uprchlíky zachytily už tam a poslaly migranty zpět. Také se zvýšil tlak na lidskoprávní organizace, které zachraňují lidi ve Středozemním moři. Ale úspěchy jsou prý jen krátkodobé.

Italský ministr vnitra Minniti je ovšem pyšný na výsledky. Zdůrazňuje nutnost potírání nelegálního obchodu s lidmi. Uvedl také, že hlavním nepřítelem jsou převaděči, migrační proudy je potřeba uspořádat, nelegální potírat a vytvářet humanitární koridory.

Humanitární koridor ovšem existuje například do Itálie či do Belgie, ale technicky hrají spíše politickou roli. Jsou známkou toho, že vzhledem k velikosti problému, nejsou dostatečné, říká Giacomo.

Ten apeluje na to, že je nepřípustné, abychom v 21. století hovořili o trzích s otroky.

I rok 2017 byl rokem, kdy lidé při přeplouvání Středozemního moře umíraly, bylo jich více než 3 100. U většiny šlo o nehody na lodích.

Někteří experti říkají, že začátek řešení je uvést, že už se nejedná o krizi, ale o to, že migrace do Evropy se stala strukturálním problémem, který potřebuje zásadní řešení. Jinak se i v roce 2018 na situaci v Libyi a ve Středozemním moři málo změní.

Ilustrační obrázek: Autor – Magharebia – 110309 , CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24202939

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.