Vítězem roku 2017 je revoluce v obnovitelných zdrojích

Přečetli jsme: Uplynulý rok přinesl revoluci v obnovitelných zdrojích, která se týkala pobřežní větrné energie na prvním místě. Poprvé byla větrná energie efektivnější než ta jaderná.

Rok 2017 byl skvělým rokem pro pobřežní větrnou energii, píše se na serveru Oilprice.

Významným milníkem se stalo září minulého roku, kdy energie z pobřežních větrníků začala být lepší než ta z jaderných elektráren.

A ještě pozoruhodnější bylo, jak rychle se to stalo. Někteří přímo tvrdí, že je to bezprecedentní úspěch pro rozsáhlou energetickou infrastrukturu.

Je to díky technologickému pokroku, který vytvořil větší turbíny i vysokonapěťové kabely i schopnost, aby sady větrníků mohly být umístěny v mořských hloubkách. A ceny spadly o 47 % ve srovnání s obdobím předchozím dvou a půl let. Profesor Grubb k tomu uvedl, že se otevírá pro Velkou Británii nová éra.

Další velkou změnou byla komplexní přeměna dánské firmy DONG Energy, která se zbavila ropného byznysu i aktivit u zemního plynu a přešla i novým názvem Ørsted  do sektoru obnovitelných zdrojů.

Hlavní manažer firmy k tomu říká, že „ještě nikdy nebylo jasnější, že je možné vytvořit svět založený jen na obnovitelných zdrojích.“

Jedním z experimentů, který je v odvětví sledován, jsou tzv. plovoucí větrné firmy, které rozvíjí také firma Statoil.

A zajímavé zprávy přišly také z New Yorku, který má stát prominentním globálním „hubem“ pro další generaci větrného průmyslu. Pobřežní vítr je pro New York zásadní a měl by ve státu New York vytvořit tisíce nových pracovních míst.

Důvodem pro větší sympatie k větrné energii v USA jsou zkušenosti a snížení náklady u Dánska, Nizozemska a Německa.

Tři státy – New York, Rhode Island a Massachusets – chtějí vytvořit „farmy“ s kapacitou pobřežního větru ve výši osm gigawattů do roku 2030.

O pobřežní vítr se více zajímá také Maryland, či Kalifornie a jiné pobřežní státy. Nejedná se jen o čistější energii a o nová pracovní místa, někteří si od rozvoje větrné energetiky slibují také upevnění americké energetické dominance.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.