USA požadují naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN

ARD Tagesschau. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová uvedla, že „nikde není naléhavost míru a svobody více testována než v Íránu.“

Haleyová požaduje naléhavé svolání Rady bezpečnosti. Americké ministerstvo zahraničí zvažuje nové sankce.

USA vyzvaly nejen Radu bezpečnosti, ale i Radu pro lidská práva OSN, aby svolaly naléhavá zasedání. OSN se musí ozvat na podporu statečných demonstrantů, uvedla Haleyová. Dodala také, že USA chválí „enormní odvahu iránského lidu.“

I mluvčí Bílého domu hovořil o „statečných občanech Íránu“, kteří organizují protesty. Mezinárodní společenství nemůže mlčet, když je proti demonstrantům zasahováno s násilím. USA podporují íránský lid a vyzýváme režim, aby zaručil občanům základní právo na mírové vyjádření jejich přání změny, dodal mluvčí. Ovšem nezmínil se o změně režimu v Íránu.

Místo toho se ministerstvo zahraničí USA vyjádřilo k možnosti dalších sankcí vůči Íránu. Je to prý prostředek, jak reagovat na iránské zacházení s protesty. USA prý pozorně monitorují, jestli nejsou hlášena porušování lidských práv.

Při protestech bylo zabito 21 lidí, mezi nimi 16 demonstrantů, stovky lidi byly zatčeny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.