Německu chybí státní zaměstnanci

ARD Tagesschau.  Německému státu chybí veřejní zaměstnanci, asi 185 000 učitelů, hasičů či zaměstnanců v pracovních centrech. Situace je kritická zejména ve školkách a školách.

Nedostatek se bude zřejmě dál zvyšovat.

Roky se nezaměstnávalo dost nových lidí, věkový průměr tak nadále roste, za dalších patnáct let kvůli věku odejde z těchto profesí 1,5 milionu lidí. Personální mezera tedy dosahuje několika stovek tisíc zaměstnanců.

Největší problém je u měst a obcí, je potřeba více než 130 000 vychovatelů. I ve školách je situace zlá, chybí asi 32 000 učitelů. A k tomu je potřeba dodat, že navzdory prognózám se počet školáků zvyšuje, ne snižuje. Jde jednak o vyšší porodnost, ale také o přistěhovalectví.

Policistů je potřeba asi 8 500, lidé chybí i v justici, v pracovních centrech či ve veřejném zdravotnictví. Hasičů by mělo být o 4 000 víc.

Čísla pocházejí od jednotlivých odborových svazů a ukazují, jak volná místa, tak i skutečný nedostatek, jak se projevuje v pracovní době. Problémem je i inkluze a migrace, pak totiž obce a města potřebují dodatečný personál.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.