Merkelová se možná v Davosu připojí k Macronovi a dojde na impozantní střet s Trumpem

Aktuálně: Německá kancléřka se možná připojí k francouzskému prezidentovi a zúčastní se ekonomického fóra v Davosu. Ten letos očekává také amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Angela  Merkelová zvažuje, že se připojí k Emmanuelu Macronovi a vystoupí příští týden na Davoském fóru. Mohlo by se to změnit ve velký střet se současným prezidentem Donaldem Trumpem. Informuje o tom agentura Reuters.

Očekávalo se, že Merkelová, která má velké problémy sestavit vládu, setkání ve švýcarských Alpách vynechá. Jenže poté, co byla dohodnuta jednání se sociální demokracií, je možné, že se Merkelová do Alp přeci jen vydá. Je tak zaděláno na konfrontaci s Trumpem, který má mluvit poslední den fóra.

Také by to naznačovala návrat Merkelové na světová pódia po měsících politického bezvědomí. Mohla by spolu s Macronem hovořit o závazku k reformě EU a také oddanosti liberálně-demokratickým hodnotám ve světle politiky „America First.“

Němečtí úředníci zatím uvádějí, že konečné rozhodnutí ještě nebylo učiněno a že Merkelová může počkat na sjezd SPD v Bonnu příští neděli – kde se strana formálně rozhodne, zda vstoupí do koaličních jednání, či ne.

Macronovo vystoupení v Davosu je naplánováno na 24. ledna, Trump má přiletět 25. ledna.

Letos bude fórum otevřeno indickým premiérem Nerendrou Modim, očekávají se také další významní hosté jako britská premiérka, kanadský premiér i izraelský premiér, z celebrit pak herečka Cate Blanchett a hudebník Elton John.

Minulý rok se setkání konala v týdnu, v němž se odehrála i Trumpova inaugurace a hlavní projev měl čínský prezident Si Ťin-pching, který ukázal svou připravenost na zaplnění vakua po americkém obratu dovnitř.

Od té doby Trump stáhnul USA z Transpacifické dohody, oznámil stažení z Pařížské dohody o klimatu a hrozí tím, že zruší dohody mezi západními silami a Íránem. Rozpoutal obavy o konflikt se Severní Koreou a jen minulý týden uvedl, že Haiti a africké země „stojí za hovno.“

Ian Bremmer z konzultační společnosti Eurasia Group uvedl, že jen pár věcí na světě sjednocuje země tolik, jako jejich antipatie vůči Trumpovi a vůči tomu, co dělá. V USA je to možné tak 40 %, kteří souhlasí s tím, co dělá, v Davosu to bude tak  5 %.

Návštěva amerického prezident bude první od roku 2000, kdy se zúčastnil Bill Clinton. V Trumpově delegaci bude jeho zeť Jered Kushner, ministr financí Steven Mnuchin a ministr zahraničí Rex Tillerson.

Merkelová má s Trumpem chladné vztahy, Trump ji obvinil z toho, že stovkami tisíc uprchlíků zničila svou zemi. Merkelovou ovšem západní média považují za posledního obránce liberálně demokratických hodnot, Macron je ovšem nyní její zásadní spojenec.

Očekává se, že Macron svůj projev vezme ve velkém stylu, nebude hovořit jen o Evropě a bude se snažit ukázat, že on zastupuje ten „svobodný svět.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.