Ruské noviny: Druhé kolo bude pro Zemana těžší. Jeho hlavní problém je zdraví a cynismus, ne vztah k Rusku

Přečetli jsme: Prezident Zeman není favoritem druhého kola a Kreml tak může ztratit svého aktivního advokáta v EU. Vztah k Rusku nehraje v českých prezidentských volbách výraznou roli.

O víkendu Češi volili prezidenta, píše pro ruský deník Rosbalt Ivan Preobraženskij. Je to spíše symbolická funkce, ale nynější hlava státu Miloš Zeman je natolik výrazná a skandální osobnost, že otázka, zda bude dále prezidentem se stala pro Česko principiálně vážnou.

Jsou za tím jak politika, tak peníze. I díky úsilí prezidenta Zemana, píše autor, se miliardáři Andreji Babišovi podařilo zformovat vládu bez podpory většiny poslanců. Porážka Zemana tak může znamenat pád vlády a výměnu premiéra, který v Česku ve skutečnosti vládne.

Výsledky prvního kola nechaly Zemanovi konkurenta v postavě Jiřího Drahoše, bývalého prezidenta ČAV. Zeman získal 38,56 % a jeho protikandidát Drahoš 26,6 %. Účast voličů byla 62 %.

Druhé kolo bude pro Zemana těžší

Na první pohled by se zdálo, že prezident Zeman, jak se snažila tvrdit některá ruská média, která otevřeně sympatizovala s „ke Kremlu přátelským“ Zemanem, klání vyhrál. Stačí mu ve druhém kole získat 12 %, aby se stal prezidentem. Nicméně skutečností je, že druhé kolo bude pro Zemana mnohem těžší.

V podstatě Zeman v prvním kole mobilizoval všechny svoje loajální voliče. V prvním kole byli jenom dva kandidáti, kteří se k němu stavěli přátelsky Petr Hannig a Jiří Hynek, ale pro ně hlasovalo kolem 2 % voličů. Elektorát dalšího kandidáta Mirka Topolánka může ještě přejít k Zemanovi (získal 4,3 %). To je ale všechno.

Pokud naroste ve druhém kole volební účast, tak sociologické modely předkládají, že vyroste podpora pro Jiřího Drahoše. Tím pádem je Zemanova podpora mezi 42-43 %. Liberální skupina kandidátů v prvním kole dělá celkem více než 28 %.

Jinými slovy sesbírali protizemanští kandidáti v prvním kolem 55 % hlasů, což je také potenciál Drahoše a je to důvod, proč v daný moment není možné vidět v Zemanovi favorita druhého kola.

Zemanovo okolí to chápe. Prezident Zeman do té doby říkal, že nebude vést předvolebním kampaň (agitovali za něj ale jeho podporovatelé, především velcí byznysmeni) a nebude se účastnit diskuzí. Zeman ale nyní už souhlasil s debatou s Drahošem, i když se ji pokusil „přenést“ z národní televize na televizi Barrandov, kterou kontroluje Zemanovo okolí.

Debaty, kompromitační materiály na Drahoše a snížení volební účasti, především v Praze – to jsou kroky, na které spoléhá Zemanův tým, píše Preobraženskij dále.

Hlavní problém Zemana? Zdraví a cynismus

Co je ale hlavním problémem nynějšího prezidenta? Není to skutečnost, že navrhl přiznat připojení Krymu nebo zrušit sankce proti Rusku. Velkou roli nemá ani to, že se nedávno sešel s Putinem či že se účastnil na Krétě fóra Dialog civilizací, které organizoval bývalý šéf Ruských drah Vladimir Jakunin. Hlavním problémem Miloše Zemana je jeho zdraví.

Prezident jen velmi špatně chodí. Je známo, že měl těžkou formu cukrovky. Je pravdou, že na počátku volební kampaně Zeman sdělil, že se ze svých nemocí vyléčil. Jenže tomu nikdo neuvěřil.

A pak je tu ještě další problém. Zeman neodpovídá obrazu ideální hlavy státu, kteří Češi mají.  Tomuto obrazu neodpovídal ani Václav Havel a ani Václav Klaus, který nyní Zemana podpořil.  Prezident má být ideálně moudrým starcem, otcem národa, a ne aktivním politikem. Tím spíš nemůže být cynikem. A přesně to nyní Zemana oslabuje ve vztahu k jeho protivníkovi.

Posledním problémem, který Češi mají se Zemanem je jeho těsný vztah s Andrejem Babišem. Babiš je podezřelý z korupce, což je pro mnoho lidí důvod, aby nebyl premiérem. Babiš za sebou nemá parlamentní většinu, ale prezident Zeman využil svého práva a jmenoval ho premiérem.

Jiří Drahoš není bez problémů. Podle šetření veřejného mínění si dost lidí myslí, že jeho vítězství ještě víc rozdělí společnost. Drahoš tvrdí, že by vyhlásil předčasné parlamentní volby, nebo požádal Babiše, aby odešel z postu premiéra.

Co se týče vztahů s Ruskem je Zeman fakticky jeho advokátem v EU. Drahoš vidí Rusko jako nepřátelský stát, píše Preobraženskij dále. Drahoš podporuje sankce proti Rusku a je proti příliš těsné ekonomické spolupráci s Ruskem.

Ruská tématika nicméně nesehrála v prvním kole rozhodující roli, jen těžko bude hlavním tématem toho druhého kola. I tak ale Kreml riskuje, že ztratí svého nejaktivnějšího advokáta v EU, uzavírá autor.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.