Evropští věřitelé začnou hovory o dluhové úlevě pro Řecko

Financial Times. Revize třetího balíčku pro Řecko dopadne dobře, Atény jsou chváleny za své reformní úsilí, informují Financial Times.

Věřitelé EU začnou citlivá jednání o tom, jak strukturovat možnou úlevu dluhu pro Řecko. To by mělo po osmi letech odejít ze záchranných programů. Ministři eurozóny chválili pokrok řecké vlády a očekávají, že revize bude formálně schválena. Revize uvolní cestu pro další tranši 6,7 mld. dolarů.

Mário Centeno, nový prezident euroskupiny, uvedl, že dohoda odráží „velké úsilí a skvělou spolupráci mezi řeckou vládou a institucemi.“

Věřitelé pak začnou sérii rozhovorů směřující ke strukturaci úlevy dluhu, protože záchranný program vyprší v srpnu. Bude stanovena pracovní skupina, která má spojit možnou budoucí dluhovou úlevu s řeckým ekonomickým výkonem. Nápad představila Francie, aby poskytla Řecku dluhovou úlevu v případě, že by řecký ekonomický růst zaostal za očekáváními.

Detaily k restrukturalizaci dluhu dlouhodobě požaduje MMF, který se nechtěl účastnit záchranného programu z roku 2015. MMF jen nabídnul symbolické dvě miliard eur, pokud bude přesvědčen o tom, že ekonomika dostane dostatečnou dluhovou úlevu.

Formální začátek rozhovorů o úlevě dluhu by měl být příznivý signál pro MMF, aby „šel na palubu“ záchranného programu, což požaduje Německo a Finsko. Eurokomisař Pierre Moscovici řekl, že je velmi optimistický a že se domnívá, že MMF bude pro program získán.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.