Soros v Davosu zaútočil na Facebook, Google a kryptoměny

Financial Times. Miliardář George Soros si na davoském fórum stěžoval na vzestup „mafiánských států“ jako je Rusko a na překážky vůči inovacím, které představují firmy jako Facebook a Google.

Soros dále uvedl, aktuální moment je „spíše bolestivý.“ Otevřené společnosti ve světě jsou v krizi. Soros si vybral Rusko jako příklad „diktatury a mafiánského státu.“ Zdůraznil navíc, že nejde jen o přežití otevřené společnosti, ale že přežití celé civilizace je v sázce. Ukázal to na přikladu lídrů jako je Trump či Kim Čong Un.

Když se vypořádal s nimi, tak se Soros kriticky vyhrnul na internetové platformy s tím, že Google a Facebook se staly překážkami pro inovace, jejich zájem je zvýšit podíl pozornosti lidí a tak je přimět, aby se vzdali své autonomie. Rychlostí, jakou Facebook přidává lidi mu za tři roky, upozornil Soros, lidé dojdou.

Soros varoval, že to může mít varující následky například ve formě spojenectví autoritářských států a těchto technologických gigantů, monopoly zásobované daty, které budou kombinovat systém korporátní kontroly s již rozvinutým systémem státní kontroly.

Majitelé platforem se podle Sorose považují za pány vesmíru, ale ve skutečnosti jsou slouhy, kteří si chtějí zachovat dominantní pozici. Podle Sorose je to jen otázka času, než bude globální dominanci amerických IT monopolů zničena. Davos je dobrým místem k tomu oznámit, že jejich dny jsou sečteny. Regulace a zdanění je omezí a komisařka Vestagerová bude jejich nemesis, myslí si Soros. Soros také projevil obavy týkající se dominance těchto platforem, rostoucí nerovnosti a uvedl, že dopad inovací jako jsou auta bez řidičů záleží především na vládních politikách.

A završil poznámkami o kryptoměnách. Podle něj jsou kryptoměny typická bublina, která je vždy založena na určitém nedorozumění. Není to měna.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.