Trumpova řeč v Davosu byla řeč cizince

Přečetli jsme: Trumpva řeč v Davosu zklamala. Americký prezident sice nevyhlásil žádnou obchodní či jinou válku, ale hlásal globální egoismus. 

Přišel, mluvil a zklamal. Nejprve Trumpovo vystoupení v Davosu vyvolalo hodně vzrušení. Ale po jeho řeči byli manažeři znudění a rozčílení, píše Wolfgang Landmesser pro zpravodajský server televize ARD Tagesschau.

Už potlesk po jeho řeči byl zdrženlivý. Ale v následném rozhovoru se zakladatelem fóra Klausem Schwabem byly reakce publika horší. Trump mimo jiné řekl, že teprve, když se stal politikem, tak zjistil, jak podlý, zlý a krutý  a falešný (fake) může tisk být.

Nové vydání „America First“ nenašlo v Davosu dobrou odezvu. Ale i tak, alespoň americký prezident nevyhlásil nějakou obchodní válku, nebo nějakou jinou válku, řekl s finskou ironií zástupce Evropské komise Jyrki Katainen.

Je ale pochopitelné, proč Trump propagoval svou zemi (a sebe). Z americké ekonomiky aktuálně přicházejí dobré zprávy.

Prezident Institutu pro světovou ekonomiku z Kielu Snower byl Trumpovým vystoupením zklamán. Byla to podle něj velice nudná řeč, jen opakoval, co jsme zde už xkrát slyšeli.

Podnikatelé nicméně pochválili Trumpa za jeho daňové reformy. Opakovaně ve své řeči Trump vyzýval k větším investicím v USA. Mnoho koncernů se k tomu chystá. Například Siemens chce v Americe vyrábět plynové turbíny.

Švýcarský podnikatel v oblasti ekologie zase pro Tagesschau sdělil, že ho Trumpova hospodářská politika šokuje. Jeho řeč byla hrozná, neboť Trump požaduje globální egoismus. Krátkodobě může mít země prospěch z toho, že bude sledovat především vlastní zájmy, ale dlouhodobě to bude zlé. Trump se prý vůbec nezajímá o to, co bude pak.

I když si Trump chválil skvělou atmosféru, zůstal v Davosu cizincem, píše komentátor Tagesschau. Neboť tam jde tradičně o dialog a ne o sólové výstupy.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: WEF Davos

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.