Summit ASEAN-Indie: Indie je připravena se postavit Číně

Přečetli jsme: Indie nastupuje do role protiváhy vůči vzestupu Číny v regionu jihovýchodní Asie a v oblasti Tichomoří a Indického moře. Ukázal to summit ASEAN-Indie, který se konal v Novém Dillí. 

Indie hostila 25. ledna u příležitosti Dne republiky summit organizace ASEAN, který sdružuje země jihovýchodní Asie. Summit se stal nejvýraznějším projevem indické politiky „Act East“ v poslední době, a to v kontextu utváření vojenského čtyřspolku v této oblasti Asie. Do něj patří Indie, Spojené státy, Japonsko a Austrálie. Společným jmenovatelem summitu i čtyřspolku je vzestup Číny. Summitu ASEANu se věnoval komentátor novin Asia Times Richard Javad Heydarian.

Vzestup Číny je vnímán v Indii jako ohrožení jejích zájmů. To vedlo Nové Dillí k posílení spolupráce s národy jihovýchodní Asie, včetně organizace ASEAN.

Určité země z tohoto regionu také začaly vidět Indii jako stále důležitějšího obchodního partnera a jako sílu, která bude představovat rovnováhu vůči moci Číny. Byla to stále větší asertivita Číny, včetně její politiky v oblasti Jihočínského moře, co sloužilo jako pretext indického summitu ASEANu.

Návštěva celkem 11 hlav zemí v Indii podtrhla diplomatický význam summitu. Toho se zúčastnili představitelé zemí, které mají s Čínou ty nejsilnější spory ohledně ostrůvků v Jihočínském moři. Konkrétně se jednalo o filipínského prezidenta Rodriga Duterteho, vietnamského premiéra Ngueyen Yuan Phuc či singapurského předsedu vlády, jehož země nyní ASEANu předsedá.

Tématem jednání byly podle očekávání obchodní a námořní otázky. Zároveň indický nacionalistický a na obchod orientovaný premiér Modi prezentoval sám sebe jako globálního a regionálního státníka.

Hospodářské vazby a námořní bezpečnost

V hospodářství jde o hodně, protože obchodní obrat Indie s tímto regionem jen minulý rok vyrostl o celkem 10 %. Nicméně jedná se o nízkou částku (71,6 miliard dolarů) ve srovnání s Čínou, která zde má obrat v hodnotě 452,31 miliard dolarů ročně.

Modiho vláda plánuje další rozšíření obchodních vztahů s regionem a utvoření integračních schémat a dohod o volném trhu.

Došlo také na oboustranné vztahy. Indie a Filipíny se shodly na posílení vzájemné ekonomické spolupráce, včetně investic do energetiky, dopravy nebo farmaceutiky.

Nicméně téma námořní bezpečnosti bylo klíčovou agendou celého summitu se zaměřením na čínskou námořní a územní asertivitu v Tichomoří a v Indickém oceánu. Premiér Indie Modi pojmenoval jako priority námořní bezpečnosti: humanitární pomoc, pomoc při katastrofách, bezpečnostní spolupráci a svobodu plavby.

Tyto otázky námořní bezpečnosti dostaly potom prominentní místo v Deklaraci z Dillí, kterou summit jako společné prohlášení přinesl. Jednalo se o prohlášení Indie a ASEANu, které zdůraznilo připravenost obou stran udržet mír a stabilitu, bezpečnost a svobodu navigace. Důraz se klade na právní oblast svobody plavby a také na to, že územní spory jsou ošetřeny mezinárodním právem. Deklarace konkrétně hovoří o Číně a jejich sporech s členskými zeměmi ASEANu.

Indie nastupuje

Summit tak podtrhl rostoucí zájem Indie o otázku Jihočínského moře, kudy ostatně proudí řada indického zboží a energetických surovin i důležitých energetických dohod Indie. Modiho vláda, jak se zdá, je připravena se Číně postavit.

Na druhou stranu ozvaly se varovné hlasy odborníků: Indie i země ASEANu by měly svoje vztahy dobře a pečlivě řídit tak, aby se vyhnuly možnému zklamání.  Bilaterální vztahy mezi Indii a zeměmi regionu jsou stále v plenkách. To platí zvláště ve srovnání s těmi, jaké zde má Čína, Japonsko a Austrálie. Například obě strany musejí teprve začít projednávat otázky společných námořních cvičení.

Jasné ale nyní je, že Indie se stává klíčovým strategickým partnerem skupiny zemí ASEANu. Sdílené obavy z nástupu Číny se stávají společným pojítkem, které k sobě přivádí Indii a ASEAN stále blíž.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Asean.org (http://asean.org/delhi-declaration-of-the-asean-india-commemorative-summit-to-mark-the-25th-anniversary-of-asean-india-dialogue-relations/#iLightbox[gallery66375]/null)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.