Evropská komise chce krátit strukturální fondy

Die Zeit. Evropská komise zvažuje, že bude strukturálně slabé regiony podporovat jen v chudších zemích.

Komise zvažuje omezení podpůrných zdrojů pro strukturálně slabé regiony jen v chudších zemích. Bohaté země jako Německo mohou své problematické regiony financovat bez podpory Bruselu. Jean-Claude Juncker chce návrh předložit k debatě 14. února.

Návrh je zdůvodňován nedostatkem zdrojů v EU. Kvůli Brexitu bude chybět asi deset miliard euro, protože odpadne Velká Británie jako druhý největší čistý plátce. Kromě toho se objevují nové výdaje: společná obranná politika, boj proti teroru a boj proti příčinám uprchlictví.

Prý se „inteligentními úspornými opatřeními“ dá zachytit část nákladů. Když se z podpory vyškrtnou země, které mají nadprůměrné příjmy na hlavu, pak by se pro dalších sedm let dalo ušetřit 100 mld. euro. Úsporami by byly zasaženy země jako Německo, Francie, země Beneluxu, Švédsko, Dánsko, Rakousko, Irsko a Finsko.

Politické prosazení tohoto opatření je ovšem sporné. Protože i pro bohaté státy jsou strukturální fondy důležitý zdroj příjmů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.