Nizozemsko chce bojovat proti své reputaci daňového ráje

Zpráva dne: Nizozemsko chce změnit svojí image daňového ráje lákáním skutečných investic. Mezi jiným chce země zdanit autorská práva.

Návrhy směřují k přilákání skutečných investic, spíš než jen firemních schránek.

Nizozemsko se snaží bojovat proti své reputaci daňového ráje, snaží se ztížit situaci pro firmy, které by se chtěly v zemi jen usadit bez skutečné podnikatelské činnosti.

Daňové návrhy, které ale musí schválit parlament, jsou součástí návrhu, jak vylepšit image Nizozemska a jak přitáhnout do země skutečné investice, ne jen „schránky.“ I EU se více zaměřuje na daňové úniky nadnárodních firem.

Zástupce ministerstva financí uvedl, že vláda je odhodlána změnit image země, který doposud říká, že zde se mohou nadnárodní firmy vyhnout zdanění. A to prý podkopává investiční klima.

Nizozemsko je pátou největší ekonomikou eurozóny, sídlí v něm asi 9 000 „schránek.“ Vláda chce zavést novou daň na autorská práva. Ta by ukončila stav, který využívaly skupiny jako Rolling Stones, aby si registrovaly firmy v Nizozemsku. Bude se týkat firem, které platí daň z autorských práv v jiné zemi, kde je nižší sazba, nebo v jurisdikci, kterou EU označí za „nekooperativní v daňové oblasti.“

Nizozemské ministerstvo financí k tomu uvedlo, že tato daň zabrání využívání Nizozemska k transferovým aktivitám pro daňové ráje. Reformy celkově směřují k tomu, aby čelily mezinárodní kritice holandského daňového systému. Mít mezinárodně orientovaný daňový systém prý znamená, že zároveň musí být citlivý na „nesprávné užití.“

Země je vnímána jako jedna z jurisdikcí nízkých daní, podobně jako Irsko a Lucembursko. Nová pravicová vláda země slíbila snížit korporátní daň a odstranit daň z dividend. Chce také přesvědčit anglo-holandského giganta Unilever, aby po Brexitu založil své jednotné sídlo v Rotterdamu. Rozhodnutí se očekává během pár týdnů.

Holandské uspořádání korporátních daní je pod bedlivějším mezinárodním dohledem především kvůli únikům tzv. Paradise Papers, které odhalily lukrativní daňovou dohodu mezi Nizozemskem a Procter and Gamble, která neprošla řádným procesem schvalování.

Nizozemské ministerstvo financí odhalilo 78 tajných daňových dohod, které sice zákon povoluje, ale neprošly správnou procedurou kvůli chybám lokálních úředníků finančních úřadů.

Pravidla mají být zpřísněna, dohody tohoto typu mají být podepisovány jen týmem vládních daňových specialistů. Vláda tím dává najevo, že podporuje plány Evropské komise na zvýšení transparentnosti korporátních daní, včetně požadavku směřovaného k nadnárodním firmám, aby dodávaly tzv. country by country reports, tedy oznámení, kde vytvářejí zisky.

Komise také připravuje návrhy k lepšímu zdanění digitálních firem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.