Čína podala protest proti novým americkým sankcím vůči Íránu

Reuters. Číně se nelíbí nový sankční seznam USA proti Íránu, protože se dotýká několika čínských firem a osob. Na sankčním seznamu, který Donald Trump podepsal v pátek, je celkem 25 lidí a firem, které zahrnují Íránce a také čínské společnosti a jednotlivce.  Nové sankce mají být reakcí na íránské testy balistických střel v rámcích celkově tvrdšího postoje Trumpa k Íránu.

Ti, na koho se sankce vztahují mají omezený přístup k americkému finančnímu systému. Znamená to, že zahraničním společnostem a jednotlivcům hrozí, že se ocitnou na černém listu v USA, pokud budou s íránskou stranou spolupracovat.

V sankčním seznamu jsou dvě čínské společnosti a tři Číňané. Ministerstvo zahraničí Číny už oznámilo, že podalo protest, protože sankce narušují zájmy třetích osob. Mluvčí čínského zamini k tomu řekl, že podobné kroky nepodporují vzájemnou důvěru a podtrhnul, ž Čína je a vždy byla proti jednostranným sankcím.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.