Irská hranice je hlavní překážkou dohody o Brexitu

Financial Times.  Otázka irské hranice je jedna z největších zbývajících překážek pro dohodu o Brexitu. Zatímco v minulých týdnech byl pokrok minimální, vyjednávači o Brexitu následně zrychlili, řada britských ústupků se údajně objevila „nadzvukovou rychlostí.“

Ovšem Irsko a Francii dál tlačí a chtějí z Británie dostat maximum vzhledem k tomu, že si přeje dohodu o přechodném období již na summitu 22.-23. března, je potřeba určit postbrexitový status Severního Irska.

EU chce, aby Velká Británie uznala, že zamezení tzv. tvrdé hranice je zdravým základem pro vyjednáváním. Jde prý o vyjasnění tohoto bodu. Dokument, který zahrnuje návrhy na to, aby nebyla tvrdá hranice na irském ostrově, byl již zveřejněn, Mayová k němu uvedla, že “žádný britský premiér nebude souhlasit s podmínkami, které by dovolily Severní Irsku zůstat v celní unii s EU.”

Dohoda je prý stále možná, bude se horečně vyjednávat i o víkendu před summitem.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.