Trump flirt s Transpacifickou dohodou zase ukončil

Zpráva dne: Americký prezident znovu změnil názor. Pro Spojené státy už opět není TPP zajímavým projektem. K obratu došlo v rámci návštěvy japonského premiéra Abeho v USA.

Je to jeho další obrat o 180 stupňů. Roste tlak na japonského premiéra Abeho, napsaly noviny Financial Times.

Trump rychle ukončil flirt s možným zapojením USA do TPP. Tweetoval, že i když Japonsko a Jižní Korea by si přály členství USA, jemu se dohoda nelíbí. Myslí si, že není možnost, jak se dostat „ven“, kdyby dohoda nefungovala. Bilaterální dohody jsou efektivnější, ziskovější a lepší pro americké pracovníky. Jen se podívejte, jak špatná je pro USA Světová obchodní organizace.

Japonský premiér Abe je na návštěvě v USA a očekává se, že si spolu s Trumpem také zahrají golf. Hovořit ovšem mají o Severní Koreji a obchodu.

Trump stáhnul Spojené státy z TPP hned ten den, kdy byl uveden do úřadu. Součástí jeho volební kampaně byla i její kritika. Nicméně myšlenka připojit se k TPP se znovu objevila, například na Davoském fóru. Odmítnutí USA začlenit se do TPP je pro Abeho špatná zpráva. Japonsko nechce vstupovat do bilaterálních rozhovorů, protože si myslí, že Washington bude požadovat větší ústupky a na oplátku nabídne jen málo.

Manévrování kolem TPP se děje v kontextu obchodních sporů s Čínou, která v TPP nikdy nebyla zahrnuta. Právě se pracuje na seznamu dalších cel proti Číně, která mají pokrývat zboží až za 100 mld. dolarů.

TPP podepsalo 11 zbývajících zemí a vynechaly některé sporné body, včetně těch týkajících se duševního vlastnictví, na kterých záleželo už Obamovi. A také daly najevo, že uvítají, pokud se USA znovu přidají. Ovšem poté, co byla dohoda uzavřena, Japonsko uvedlo, že už nebude souhlasit s dalším jednáním, o které by mohly znovu usilovat USA.

Není jasné, proč prezident vůbec hovořil o Jižní Koreji, když ta členem TPP není. Je možné, že je stále vnímána jako část strategického bloku oproti rostoucí Číně. Jenže Trump od počátku říká, že pro USA jsou vhodnější bilaterální dohody. Japonsko se ovšem do ničeho takového nehrne. Japonsko také nebylo zahrnuto do seznamu spojenců, na které měla být uvalena cla na ocel a hliník.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.