Po souhlasu USA dostane Světová banka více peněz

Aktuálně: Světová banka dostane více peněz, ale také se bude rozsáhle reformovat. Trumpovy USA zajímalo především, kdo bude z pomoci banky profitovat a aby se banka věnovala podpoře těm nejchudším zemím…nikoliv zemím jako je Čína.

Podílníci Světové banky odsouhlasili navýšení kapitálu o 13 mld. dolarů. Vedle toho tu ale jsou nová pravidla pro poskytování úvěrů, ústupek vůči USA, informuje německá ARD Tagesschau.

USA nakonec souhlasily s navýšením kapitálu Světové banky o 13 mld. dolarů. Jedná se o součást rozsáhlé reformy banky, o které se již dlouho diskutuje. Byly to ale USA, které s reformou otálely.

Reforma by měla Světovou banku učinit efektivnější, správní náklady se mají snížit, úvěrové programy mají být přepracovány.

Trumpa zajímá především to, kdo profituje z úvěrů Světové banky. Mnuchin, americký ministr financí, řekl, že banka musí pomáhat nejchudším zemím, méně pak těm, jako je Čína. USA se nakonec, protože došlo ke změnám, rozhodly přestat blokovat navýšení kapitálu a neužít právo veta, kterým mohou rozhodnutí Světové banky blokovat.

Reforma by měla vést k tomu, že se Světová banka soustředí na změny v nejchudších zemích. Podpora by se měla týkat oblasti klimatických změn, migrace a pandemií.

Čínský zástupce uvedl, že Čína navýšení kapitálu podporuje, ale má pochyby ohledně nových úvěrových pravidel. Čínská vláda doufá, že Světová banka bude při poskytování úvěrů zvažovat různé předpoklady jednotlivých zemí.

Prezident Světové banky Jim Jong Kim hovořil o „historické dohodě“. Členové prý dali najevo „obnovenou důvěru v globální kooperaci“. Navýšení kapitálu bude definitivně schváleno na podzimním setkání banky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.