EU a Mexiko se dohodly na obchodní smlouvě

Zpráva dne:  Mexiko a Evropská unie se domluvily na nové dohodě o volném obchodu, která upravila a zmodernizovala tu starší z roku 2000. Součástí dohody je bezcelní výměna zboží a také závazek dodržování Pařížské klimatické dohody. 

Zatímco prezident Trump preferuje protekcionismus, píše německá ARD Tagesschau, EU a Mexiko se sbližují, domluvily se na nové dohodě o volném obchodu.

EU a Mexiko dosáhly shody u dohody o volném obchodu, zbývají už jen jednotlivosti, uvedla ve společném prohlášení komisařka Cecilia Malmströmová. Jedná se o aktualizaci obchodní dohody, která platí od roku 2000, měla by být rozšířena a modernizována, neboť obchodní vztahy musejí být připraveny na šance a výzvy 21. století.

S novou dohodou se dle údajů Evropské komise dostane téměř všechno zboží mezi EU a Mexikem na trhy druhé země bez cla. Půjde i o zemědělské produkty. Jednodušší celní odbavení by mělo pomoci evropským firmám, například z farmaceutického průmyslu či strojírenství. Obě strany také slíbily, že budou plnit závazky z Pařížské klimatické dohody.

Dohoda má také za úkol bojovat proti korupci v soukromém i veřejném sektoru. Mexiko se tak zařadí k zemím jako je Kanada, Japonsko a Singapur, které chtějí spolupracovat s EU a zároveň bránit volný, spravedlivý obchod založený na pravidlech, uvedl předseda Komise Juncker.

Vzhledem k protekcionismu amerického prezidenta obě dvě strany vyjednávání urychlily.

Objem obchodu mezi Mexikem a EU činí 62 mld. dolarů. V letech 2000-2015 přiteklo do Mexika z EU 156 mld. dolarů investic. Mexiko je pro EU patnáctým největším obchodním partnerem, pro Mexiko je ovšem EU na třetím místě obchodní důležitosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.