Německo: antisemitismus je znovu „salonfähig“

Aktuálně: Německo má problém s antisemitismem. V poslední době se objevila řada antisemitských útoků a někteří mluví o nové kvalitě nepřátelství vůči Židům v Německu.

Po řadě antisemitských útoků se v Německu objevují obavy z rostoucího nepřátelství vůči Židům. Politici i různé svazy nyní chtějí zasáhnout proti tomuto vývoji akcemi na podporu solidarity.

Josef Schuster, který je předsedou centrální rady Židů v Německu, vidí po útoku na Izraelce v Berlíně novou kvalitu antisemitismu v Německu. Před pár lety si takový případ neuměl ani představit. Ale červená linie se nyní posunula, říká Schuster.

Schuster si také stěžoval na to, že se znovu objevily antisemitské stereotypy, například „židovské světové spiknutí“. Problém podle něj nesouvisí jenom s arabskými migranty.

I ministryně spravedlnosti Barleyová si stěžuje na rostoucí nepřátelství vůči Židům v Německu. Zdůraznila, že povědomí o tom, co v Německu antisemitismus spáchal, bylo dlouho silné, ale nyní je potřeba zajistit, aby antisemitismus nebyl znovu „salonfähig“.

Podle názoru berlínského rabína nyní antisemitismus v Německu vystupuje agresivněji a častěji.

Rada Evangelické církve se postavila za židovskou komunitu a důrazně odsoudila útoky na Židy. Není možné akceptovat, uvedla, aby se Židé znovu cítili v Německu nebezpečně, aby byli vystaveni násilí a urážkám.

Před pár dny totiž dostali rapeři Farid Bang a Kollegah cenu Echo (hudební cena) za album, které je kritizováno jako nepřátelské vůči Židům.

A v Berlíně se odehrál útok na muže, který měl na hlavě jarmulku, na útočníka, 19letého Palestince ze Sýrie, byl již vydán zatykač.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.