Poprask v Bruselu i na trzích. Itálie je o krok blíž populistické vládě

Naděžda Bonaventurová komentuje poslední vývoj vzniku nové koaliční vlády v Itálii, která budí obavy v Bruselu i na finančních trzích.

Během středy měl být doladěn celý program společné vlády Hnutí pěti hvězd a Salviniho středopravé koalice v Itálii. Nevyjasněné zůstávají dva až tři body, o nichž budou případně jednat lídři obou stran Luigi Di Maio a Matteo Salvini mezi čtyřma očima. Oba udělali zásadní prohlášení: pokud to bude nutné v zájmu vytvoření společné vlády, vzdají se nároku na funkci premiéra. Návrh společného vládního programu, kde mají být přesně stanoveny i postupy, technika, způsoby financování a termíny realizace, působí poprask na finančních trzích, což Salvini suše komentoval: Obvyklé hrátky finančníků, které nám strach nenaženou“. Požaduje pro stranu Lega ministerstvo vnitra, aby strana mohla kontrolovat, že hranice Itálie budou skutečně chráněny a že bude zajištěna vnitřní bezpečnost občanů. Současně má být polovina prostředků, které předchozí vláda PD (tj. sociální demokracie) vyčlenila na přijímání migrantů, naopak utracena za posílání těch, kdo nezískají azyl, tedy ekonomických migrantů, zpět do zemí původu. Kapacity ubytování pro migranty mají být místo značného rozšíření, včetně nárůstu souvisejících služeb jako zdroje zaměstnanosti pro jih Itálie, které původně navrhovalo Pět hvězd, sníženy na polovinu. Současně mají být uvolněné prostředky vynaloženy na posílení bezpečnostních složek a ochrany teritoria. Obě strany se též už dohodly o tom, jakým způsobem bude odstraněna asociální důchodová reforma ministryně Fornero. Lega dala k dispozici zkušené lidi, kteří se vyznají v terénní problematice, protože již léta spravují úspěšně Lombardii a Veneto, takže program neobsahuje jen to, co se má udělat, ale současně i jak konkrétně to bude provedeno.

Také Di Maio komentoval odvážně poplach v Bruselu: „Mohu pochopit, že dohoda o vládě změny děsí jistý evropský establishment. S Evropou budeme vést maximální možný dialog, ale nebudeme se podřizovat nějakým eurokratům.“

Obávám se však, že středopravá koalice obsahuje jedno bruselské želízko v ohni, pověstného hada, jehož si Salvini uvázal kolem krku a nemůže se ho zbavit, protože by nedodržel slovo, a věrnost danému slovu je základ jeho chlapské politické image. Co udělá Silvio Berlusconi v momentě, kdy mu v Bruselu sdělí, že určité věci, které se ještě u italských soudů nepřetřásaly, mohou či nemusí vyjít najevo i s důkazy???

Ilustrační obrázek: Autor – Presidenza della Repubblica, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68285818

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.