Italský premiér slibuje “radikální změnu”

Italský předseda vlády Giuseppe Conte slibuje snížení státního dluhu prostřednictvím růstu ekonomiky a nikoliv škrtů.

Giuseppe Conte už vytrubuje „vyjednávací sílu Itálie“, píší britské noviny Financial Times (6/6/2018), když představuje novou agendu, která bezesporu povede k řadě střetů s EU. Například bude pozdržena řada zásadních ekonomických závazků.

V prvním velkém rozhovoru se politický nováček Conte představil jako „strážce“ radikální změny, kterou navrhují anti-establishmentové strany Hnutí pěti hvězd a Ligy. Tyto strany jasně uspěly a nakonec sestavily vládu i navzdory střetu s prezidentem. Jejich koalice vyvolala nepokoje na trhu z obav o oddanosti Říma vůči euru. Conte řekl, že úkolu premiéra se ujímá s pokorou, ale i rozhodností.

Naznačil ale tvrdší přístup země k EU. Bude se to týkat ekonomické politiky přes migraci až k zahraničním věcem. Premiér ale tvrdí, že toto bude pro blok zdravé, neboť to zabrání jeho úpadku.

Conte řekl, že věří ve vyjednávací sílu Itálie, protože čelí situaci, kdy italské zájmy kolidují s evropskými obecnějšími zájmy v tomto stádiu evropské konstrukce.

Conte chce revizi pravidel eurozóny a vládnutí, především jakoukoliv deklaraci, že by Řím byl nezvratně připoután k jednotné měně. Měnová unie, říká Conte, musí být orientována na potřeby občanů a musí lépe zrovnoprávnit principy odpovědnosti a solidarity.

Italské dluhopisy začaly být po jeho proslovu pod tlakem, zvýšil se také výnos z dluhopisů na 1,02 %. Investoři se obávají, že kdyby vláda začala realizovat své sliby, Itálie by měla problémy se schodkem kolem 100 mld. euro za rok, přičemž už dnes má Itálie jeden z největších dluhů vzhledem k velikosti ekonomiky.

Italský premiér ovšem řekl, že snižování dluhu bude probíhat jen růstem ekonomiky, ne prostřednictvím škrtů. Některé vládní návrhy ovšem budou zřejmě rozloženy v čase. Liga uvedla, že snížení daní bude nejprve zavedeno u firem a samozaměstnaných, pak u velkých rodin a následně ve všech domácnostech.

Zavedení základního příjmu ve výši 780 euro na osobu, což je hlavní téma Hnutí pěti hvězd, bude zavedeno ve druhé fázi až po reformě úřadů práce.

Debata ohledně postupu a detailů fiskální expanze vlády je stále na začátku, řada velkých rozhodnutí se bude dělat u představení rozpočtu v říjnu.

Co se týká zahraniční politiky, tak Conte potvrdil náklonnost k Rusku, píší noviny FT. Tu prosazuje jak Liga, tak Hnutí pěti hvězd. Itálie zůstane v NATO, ale bude se snažit o otevření vůči Moskvě. Conte také obvinil EU ze selhání u migrační politiky, která vedla k tomu, že k břehům Itálie se dostaly stovky tisíc uprchlíků.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Presidenza della Repubblica, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69400684

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.