Evropská unie musí posílit svoji obranu a zvýšit obranné výdaje, shodl se summit EU

Reuters. Evropská unie musí posílit svoji obranu, utratit za ní víc a mít možnost jednat nezávisle na Spojených státech, píše se ve společném vyjádření lídrů zemí EU z bruselského summitu.

Příslib přišel potom, co se lídři zemí EU setkali na jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem ve čtvrtek. V rámci tohoto příslibu dojde k navýšení výdajů na obranu, což je hlavní požadavek prezidenta USA Donalda Trumpa na členy NATO.

„Evropa musí nést odpovědnost za svou bezpečnost a posílit svou roli důvěryhodného a spolehlivého aktéra a partnera v oblasti bezpečnosti a obrany.“, píše se ve vyjádření.  Vyjádření také dále posílilo vznik evropského obranného paktu, který byl podepsán v prosinci (PESCO). Větší evropskou spolupráci v oblasti obrany vyvolaly postoje a slova amerického prezidenta Trumpa s jeho programem „America First“.

Přesto ale EU trvá na to, že Amerikou vedené NATO je zodpovědné za obranu Evropy. Francie se snaží udržet Velkou Británii jako těsného partnera v oblasti bezpečnosti i po Brexitu. Diplomaté popsali debatu o bezpečnosti a obraně v EU v rámci jednání summitu jako konsensuální.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.