Souhrn dnešních zpráv !A: Cena ropy roste, uvězněný Lula se stal navrženým prezidentským kandidátem a české domácnosti utrácejí

Pondělní cena ropy vyrostla díky slabým číslům těžby Saúdské Arábie. Uvězněný exprezident Lula byl navržen na kandidáta na prezidenta Brazílie a české domácnosti utracejí rychleji, než rostou jejich přijmy.

Cena ropy znovu roste

Reuters. Pondělní ceny ropy vyrostly poté, co Saúdská Arábie oznámila překvapující propad ve své červencové těžbě ropy. Trhy ale také reagovaly na situaci v americké těžbě ropy z břidlice a na zavedení první vlny sankcí USA proti Íránu.

V pondělí byla cena ropy Brent na 73,42 dolarech za barel, což je o 0,3 % procent víc. Ropa typu West Texas Intermediate (WTI) se prodává za 68,28 dolarů za barel. Je to nárůst také o 0,3 %.

Kromě toho došlo k uzavření některých amerických ropných vrtů už po druhé během tří týdnů, protože růst cen se během posledních měsíců zpomalil. Řada amerických společností, které se zabývají těžbou břidlicové ropy, oznámilo v posledních týdnech výsledky, které zklamaly očekávání. Vedle toho narostly jejich operační náklady.

Saúdská Arábie vytěžila kolem 10,29 milionů barelů za den během července. Toto číslo OPECu ukazuje, že saúdská těžba klesla o 200 tisíc barelů za den oproti červnu. Tento pokles byl zaregistrován navzdory saúdský slibům, že zvýší těžbu ropy.

Volby v Brazílii: uvězněný Lula je prezidentským kandidátem

ARD Tagesschau. Brazilská Strana pracujících (PT) si za svého prezidentského kandidáta vybrala vězněného prezidenta Lulu da Silva. On obnoví demokracii, sdělil z vězení.

I když je ve vězení, je kandidátem brazilské Strany pracujících. 72letý bývalý prezident uvedl, že v Brazílii je potřeba obnovit demokracii. On sám považuje své uvěznění za politicky motivované.

Nominace Luly je způsob, jak vzdorovat zkaženému systému. Členové strany měly na sobě masky Luly a skandovali „já jsem Lula.“

Průzkumy ukazují, že navzdory uvěznění by měl Lula největší šance a získal více než 30 % hlasů. Není ale jasné, jak se bude moci voleb zúčastnit. Podle brazilského práva není možné volit odsouzené občany.

České domácnosti více utrácejí

ČSÚ. Domácnosti v posledním období utrácejí rychleji, než o kolik rostou jejich příjmy. Důvěra lidí v budoucí pozitivní vývoj ekonomiky je dlouhodobě vysoká. Vede to mimo jiné k tomu, že obyvatelé méně šetří. Informovala o tom tisková zpráva Českého statistického úřadu, ze které citujeme.

Očekávání domácností ohledně hospodářského vývoje jsou podle ČSÚ stále pozitivní. Úroveň původního maxima ukazatele o důvěře spotřebitelů v ekonomiku z roku 2006 byla překonána už na přelomu let 2015 a 2016. Od té doby důvěra sílí.

Nízké obavy spotřebitelů z ekonomického vývoje potvrzuje zrychlení růstu spotřebních výdajů obyvatel. Domácnosti začaly víc utrácet už na začátku minulého roku. V letošním prvním čtvrtletí se spotřební výdaje na obyvatele reálně zvýšily ve srovnání s předchozím kvartálem o 5,5 %. Mimořádně silný byl i reálný přírůstek celkových peněžních a nepeněžních příjmů na obyvatele. V porovnání s předchozím čtvrtletím činil 4,2 %.

Výsledkem toho, že domácnosti více utrácely a jejich příjmy nerostly tak rychle, bylo i snížení míry úspor. Míra úspor dosahovala v prvním čtvrtletí 8,4 %. To je nejmíň v celé časové řadě od roku 1999. Tento pokles trvá od loňska,“ říká předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Domácnosti sice odkládají menší část příjmů ve formě úspor, ale zvýšily svou investiční aktivitu. „Míra investic roste už několik let a v prvním čtvrtletí byla nejvyšší od konce roku 2010. Domácnosti tradičně investují hlavně do bydlení, kam směřují až tři čtvrtiny jejich výdajů,“ uzavřela analytička ČSÚ Karolína Súkupová.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.