USA dají 300 milionů dolarů na bezpečnost v Indo-Tichomoří

Bezpečnostní asistence se podle Pompea zaměří na námořní bezpečnost, humanitární pomoc nebo na udržování míru v regionu. 

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přislíbil o víkendu skoro 300 milionů dolarů pro nový bezpečnostní fond v regionu Indo-Tichomoří. Pompeo odhalil částku v rámci jednání 10 ministrů skupiny ASEAN a dalších politiků v Singapuru. Informovala o tom agentura Reuters.

Nová bezpečnostní asistence USA se zaměří na námořní bezpečnost, rozvoj humanitární pomoci, na udržování míru a také čelení „nadnárodním“ hrozbám“, řekl Pompeo dále.

Spojené státy minulý týden také oznámily, že investují asi 113 milionů dolarů do iniciativ, které se v regionu mají týkat technologií, energetiky a infrastruktury.

Tato americká aktivita v rámci vize „svobodného a otevřeného Indo-Tichomoří“ přichází v době, kdy Čína posiluje svůj vliv v celém regionu Jihovýchodní Asie a mimo ni prostřednictvím programu Jeden pás a jedna stezka.

Analytici jsou toho názoru, že napětí mezi Washingtonem a Pekingem v obchodní oblasti by také mohlo zasáhnout další regionální horké body, například Jihočínské moře. Ministr zahraničí Číny Wang Ji na stejném fóru hovořil o tom, že Čína uvítá spolupráci s USA, která by pomohla rychlejšímu rozvoji regionu a posílila jeho bezpečnost. Dodal ale, že USA vysílají do oblasti Jihočínského moře „masivní strategické zbraně“, což je podle Wanga hlavním důvodem militarizace regionu.

Čína a ASEAN si pochvalovaly to, že se jim podařilo dosáhnout společné dohody o budoucích rozhovorech, které mají směřovat k určení pravidel pro řešení územních sporů. Kritici jsou skeptičtí a míní, že si Čína tímto přístupem jenom koupí čas a bude dále pokračovat v posilování.

Pojem „Indo-Tichomoří“ se dostal do užití mezi diplomaty z Japonska, Austrálie, Indie a USA v poslední době, má se jednat o pojem, který je zkratkou pro „demokraticky vedený region“. Jeho protějškem je „Asie-Tichomoří“ s centrem v Číně.

Ilustrační obrázek: Autor – Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53318144

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.