Ruský premiér Medveděv doufá, že NATO bude mít dost rozumu, aby nepřijalo Gruzii

Ruský premiér Dmitrij Medveděv doufá, že vedení NATO bude mít dostatek rozumu a nepřijme Gruzii do Severoatlantické organizace a varoval, že tento krok by mohl vyvolat strašný konflikt”.

TASS. Existuje potenciál konfliktu s Ruskem, pokud bude Gruzii povoleno vstoupit do NATO, řekl Medveděv v rozhovoru pro Kommersant.

Abcházii a Jižní Osetii považujeme za nezávislé státy, udržujeme přátelské vztahy a máme tam vojenské základny. Chápeme, že pokud nějaká jiná země tvrdí, že jsou součástí jejího národního území, může to mít vážné důsledky.

Když ruský premiér mluvil o nedávném rozhodnutí NATO, které znovu potvrdilo svůj závazek přijmout Gruzii, označil jej za “absolutně nezodpovědnou pozici a hrozbu míru”.

“Všichni víme o vnitřním napětí v Gruzii a že ta považuje sousední území, které my považujeme za nezávislé země, za svoje území,” řekl Medveděv a dodal, že “to může vyvolat strašný konflikt”.

“Nechápu, proč to dělají. Jedna věc je, pokud je to diplomatický trik a oni jen říkají, že přijmou Gruzii, ale ve skutečnosti k tomu nebudou činit žádné praktické kroky. Pokud tomu tak je, navrhujeme, aby nám naši kolegové z NATO řekli, kde jinde by ještě mohli hrát tuto diplomatickou hru. Mohli by například vyzvat Kosovo, aby se připojilo k alianci nebo Severní Kypr. Zlepší to situaci ve světě?” ptá se Medveděv.

12. července generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zopakoval záměr NATO udělit členství Gruzii. Nespecifikoval však, kdy by se tak mohlo stát. Na summitu NATO v roce 2008, který se konal v rumunském hlavním městě Bukurešti, členské státy přislíbily, že Ukrajina a Gruzie budou moci v budoucnu vstoupit do aliance.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová nedávno kritizovala vojenské cvičení v Gruzii s názvem Noble Partner 2018, které dle Ruska není přínosem ke stabilitě.

Toto cvičení potrvá do 15. srpna a účastní se ho 13 států (Gruzie, Arménie, Ázerbajdžán, Estonsko, Francie, Německo, Litva, Norsko, Polsko, Turecko, Ukrajina, Velká Británie a USA).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.