Souhrn dnešních zpráv !A: Rusko varuje před členstvím Gruzie v NATO, Austrálie už má 25 milionů lidí a v Brazílii zavírají hranice s Venezuelou

Premiér Medveděv varoval před rozšířením NATO o Gruzii. Austrálie překvapila růstem obyvatelstva a v brazilském federálním státě nařídili uzavřít hranice s Venezuelou. 

Ruský premiér Medveděv doufá, že NATO bude mít dost rozumu, aby nepřijalo Gruzii

Ruský premiér Dmitrij Medveděv doufá, že vedení NATO bude mít dostatek rozumu a nepřijme Gruzii do Severoatlantické organizace a varoval, že tento krok by mohl vyvolat strašný konflikt”.

TASS. Existuje potenciál konfliktu s Ruskem, pokud bude Gruzii povoleno vstoupit do NATO, řekl Medveděv v rozhovoru pro Kommersant.

Abcházii a Jižní Osetii považujeme za nezávislé státy, udržujeme přátelské vztahy a máme tam vojenské základny. Chápeme, že pokud nějaká jiná země tvrdí, že jsou součástí jejího národního území, může to mít vážné důsledky.

Když ruský premiér mluvil o nedávném rozhodnutí NATO, které znovu potvrdilo svůj závazek přijmout Gruzii, označil jej za “absolutně nezodpovědnou pozici a hrozbu míru”.

“Všichni víme o vnitřním napětí v Gruzii a že ta považuje sousední území, které my považujeme za nezávislé země, za svoje území,” řekl Medveděv a dodal, že “to může vyvolat strašný konflikt”.

“Nechápu, proč to dělají. Jedna věc je, pokud je to diplomatický trik a oni jen říkají, že přijmou Gruzii, ale ve skutečnosti k tomu nebudou činit žádné praktické kroky. Pokud tomu tak je, navrhujeme, aby nám naši kolegové z NATO řekli, kde jinde by ještě mohli hrát tuto diplomatickou hru. Mohli by například vyzvat Kosovo, aby se připojilo k alianci nebo Severní Kypr. Zlepší to situaci ve světě?” ptá se Medveděv.

12. července generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zopakoval záměr NATO udělit členství Gruzii. Nespecifikoval však, kdy by se tak mohlo stát. Na summitu NATO v roce 2008, který se konal v rumunském hlavním městě Bukurešti, členské státy přislíbily, že Ukrajina a Gruzie budou moci v budoucnu vstoupit do aliance.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová nedávno kritizovala vojenské cvičení v Gruzii s názvem Noble Partner 2018, které dle Ruska není přínosem ke stabilitě.

Toto cvičení potrvá do 15. srpna a účastní se ho 13 států (Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán, Estonsko, Francie, Německo, Litva, Norsko, Polsko, Turecko, Ukrajina, Velká Británie a USA).

Austrálie má 25 milionů obyvatel o skoro deset let dříve, než se předpokládalo

Reuters. Podle vládních čísel bude mít Austrálie v úterý rekordních 25 milionů obyvatel, a to skoro 10 let před původním předpokladem růstu populace. Důvodem je přitažlivost země pro statisíce migrantů, kteří sem každoročně přicházejí.

Každou minutu do Austrálie dorazí jeden člověk, ukazují oficiální čísla. To také znamená další poptávku po bydlení, autech, školách a nemocnicích, a také posilování ekonomiky země.

Podle Australského statistického úřadu by země měla dosáhnout za tři roky čísla 26 milionů obyvatel.

Rychlý nárůst migrantů způsobil nový zájem o debatu o ekonomických a sociálních dopadech migrace s ohledem na neodpovídající infrastrukturu. Mezi důsledky jsou přecpané města a také zastavení růstu mezd na expandujícím trhu práce.

Slovy ministra financí země Scotta Morrisona odpovědí na tyto problémy jsou investice do infrastruktury. Vláda má nyní plán na investice do infrastruktury země v rozsahu 75 miliard australských dolarů.

Ekonomický úspěch Austrálie stojí na migraci. Více než jedna třetina obyvatel jsou narozeni jinde. Statisticky sem přicházejí podle posledních čísel nejvíce lidé z Anglie, Číny, Nového Zélandu a Indie, píše Reuters.

V rámci politické debaty má migrace také svoje odpůrce. Senátor Dean Smith patří mezi první, kdo v souvislosti s nárůstem populace mluví o tom, že je třeba problém znovu zvážit. Smith argumentoval právě závažnými nedostatky v infrastruktuře měst jako Sydney a Melbourne, kam míří většina migrantů.

V Brazílii nařídili uzavření hranice s Venezuelou. Kvůli migraci

Reuters. Brazilský federální soudce Helder Barreto nařídil uzavření brazilské hranice ve státě Roraima. Uzavření má platit do té doby, dokud se místním úřadům nepodaří vytvořit humanitární podmínky pro masově přicházející migranty ze sousední Venezuely. Soudní příkaz ale zatím nenabyl právní moci, protože čelí odvolání.

Během posledních tří let do státu Roraima dorazily desítky tisíc Venezuelanů, což způsobilo kolaps místních sociálních služeb a humanitární krizi s rodinami, které spí na ulicích a nárůstem kriminality a prostituce.

Podle nového dekretu vlády federálního státu Roraima musejí občané Venezuely předložit v případě vyhledání lékařské a jiné sociální péče svůj platný pas. Mnozí z nich ho ale nemají.

Soudce Barreto toto rozhodnutí zrušil jako diskriminační a proti brazilským zákonům. Zastavil platnost nařízení, které umožňovalo deportovat venezuelské imigranty, kteří spáchali zločin a nařízení o povinném očkování. Nicméně také zastavil příchod dalších Venezuelanů do Brazílie přes hranice, a to do té doby, než stát zajistí rovnováhu mezi příchody migrantů a jejich odchody do jiných federálních států Brazílie. Brazilské letectvo se už od května podílí na přesídlování venezuelských migrantů do jiných částí země. Jedná se v číslech asi o 820 lidí, zatímco do země jich denně přichází kolem 500, tvrdí oficiální čísla.

Brazilská federální vláda odmítla uzavření hranic a státní zástupce se odvolal proti rozhodnutí, které má omezit přístup migrantů k sociálním službám. Tvrdí, že je zasahuje do federálních pravomocí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.