Turecko a USA mají jednat o zmírnění napětí

Reuters. Tureckou delegaci do Washingtonu povede nově jmenovaný náměstek ministra zahraničí Turecka Sedat Onal. Turecká delegace má se Spojenými státy tento týden jednat o současném napětí mezi oběma zeměmi. Vzájemné vztahy spojenců v NATO se dlouhodobě zhoršují. Příčinou jsou rozdílné názory na situaci v Sýrii a také kauza amerického pastora Andrew Brunsona, který je zadržet a souzen v Turecku. USA žádají jeho vydání. Pastor Brunson, který v Turecku působí asi dvacet let, je souzen za údajný podíl na puči v roce 2016. Ten obvinění odmítá.

Spojené státy tak zavedly sankce proti dvěma tureckým ministrům, kteří mají podle Washingtonu hrát v případu roli. Jde o ministry vnitra a spravedlnosti. Prezident Erdogan slíbil odvetu.

Během víkendu sdělil americký představitel pro obchod, že USA budou revidovat přístup tureckého zboží do USA v rámci bezcelních pravidel. Je to reakce na odvetná opatření Ankary. Ta zavedla cla na některé americké zboží jako odpověď na americká cla na hliník a ocel. Krok USA směrem k novým tarifům pro Turecko by mohl ovlivnit turecké vývozy do USA v hodnotě 1,7 miliard dolarů.

Americká ambasáda v Ankaře v úterý sdělila, že navzdory napětí je Turecko solidním spojencem USA a obě země mají aktivní hospodářské vztahy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.