Řecké banky se po ukončení záchranného programu budou potýkat s vyššími náklady

Ukončení řeckého záchranného programu zdraží náklady na financování dluhu pro řecké banky.

Banky budou potřebovat nové financování na 3,5 mld. eur, píše Bloomberg.

Od 21. srpna přestane Evropská centrální banka přijímat vládní dluh jako záruku. Bude to den poté, co skončí záchranný program země, což znamená, že řecké banky budou mít vyšší náklady na financování.

ECB doposud měla pro řecké dluhopisy výjimku, protože nesplňovaly podmínku, že záruka musí mít investiční stupeň ratingu. Výjimka byla dána tím, že Řecko dodržovalo svůj záchranný program. Všechny ratingové agentury hodnotily řecký dluh pod investičním stupněm, takže po skončení programu budou muset řecké banky nahradit 3,5 mld. eur své likvidity něčím dražším.

Očekává se, že banky se obrátí na mezibankovní trh a na nouzovou pomoc likvidity řecké centrální banky, Bloomberg ovšem zdůrazňuje, že tato informace je prý tajná. Tato nouzová řecká linka má ovšem úrokovou sazbu o 1,5 procentního bodu vyšší než je hlavní refinancování sazba Evropské centrální banky, která je nulová.

Řecko se pokouší postavit na vlastní nohy, i když nadále zůstává nejzadluženější zemí a země se těžko zotavuje ze ztráty čtvrtiny svého výstupu. Výnosy z řeckých dluhopisů znovu rostou, desetiletý dluhopis má výnos asi 4,2 %.

Guvernér řecké centrální banky chtěl, aby země měla předběžnou úvěrovou linku i po opuštění záchranného programu. Což by znamenalo, že výjimka pro záruky by byla prodlouženo a Řecko by mohlo mít přístup k programu kvantitativního uvolňování.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.