Plýtvání potravinami je stále větší problém

Ročně se vyhodí celosvětově asi 1,6 miliard tun potravin, i když je přes 10 % světové populace podvyživených.

Množství jídla, které se ve světě vyhazuje, stoupne do roku 2030 o jednu třetinu, napsal Guardian (vydání 21/08/2018). Konkrétně se bude jednat o 2,1 miliardy tun vyhozeného nebo nepoužitého jídla.

Čísla uvedla konzultační kancelář Boston Consulting Group, která zároveň varovala před tím, že globální reakce vůči plýtvání jídla je fragmentovaná a nedostačující. Problém se dostává na značně alarmující úroveň. Jedním z návrhů na řešení je vytvoření například značky, která by podobně jako v případě biopotravin zákazníkům ukazovala na ty společnosti, které se snaží plýtvání vyhýbat.

Problém souvisí s nárůstem populace a spotřeby v některých částech světa, například v Asii. Dnes se vyhodí ročně asi 1,6 miliard tun jídla, což je třetina potravin vyrobených celosvětově. Na druhou stranu podle čísel Organizace pro potraviny a zemědělství při OSN je chronicky podvyživeno kolem 818 milionů lidí, což je 10,7 % světové populace.  Další číslo pak říká, že vyhozené jídlo tvoří asi 8 % emisí skleníkových plynů.

V případě, že nedojde k radikálnějšímu omezení plýtvání s jídlem, tak nelze čekat do roku 2030 nějakou změnu. Naopak s hospodářským růstem a industrializací některých zemí bude plýtvání pokračovat. Je zde také rozdíl mezi rozvojovými zeměmi a těmi rozvinutými. V prvním případě se plýtvá především při výrobě potravin. Ve druhém se jedná o plýtvání ze strany obchodníků a spotřebitelů. K plýtvání podle odborníků také přispívají kampaně supermarketů a špatná informovanost. Například si mnoho lidí myslí, že čerstvá zelenina je zdravější než zmražená. Často je tomu naopak.

Některé společnosti experimentovaly už s omezením plýtvání, ale nejedná se o dostatečné iniciativy.  I když se o problému ví, dělá se proti němu jen velmi málo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.