Rusko v rámci strategického plánu nakupuje zlato do rezerv

Snaží se tak ochránit před americkým dolarem v podmínkách ekonomických sankcí, píše německý list Die Welt.

Rusko nepočítá v dohledné době se zlepšením vztahů se Západem, uvedl článek Holgera Zschäpitze pro německý list Die Welt. Současné kroky Ruska – odchod od nákupu amerických dluhopisů a nárůst zlatých rezerv – jsou součástí plánu Vladimira Putina, který má Rusko ochránit od dolaru v podmínkách sankcí.

V daný moment je Rusko na pátém místě v rozsahu zlatých rezerv, a tedy soudě podle dění na financových trzích Kreml nedoufá v brzkou normalizaci vztahů se Západem. Od roku 2008 se ruské rezervy ve zlatě zvýšily ze 457 na 1944 tun, takže dokonce v tomto překonalo Čínu a nyní má 5. největší rezervu ve zlatě. Rusko sice tvoří jen 2 % světové ekonomiky, ale vlastní 17 % světových rezerv.

Jak dále v článku píše, ruské vedení je ochotné pro provedení „strategického plánu“ k ekonomickým ztrátám. V srpnu spadla cena zlata pod 1200 dolarů a během letošního roku cena zlata spadla k dolaru o 9 %.  Podle hodnocení Steva Hankeho z University Johna Hopkinse je zlato ideálním prostředkem, jak chránit vlastní měnu, protože ho netiskne stát a neobsahuje politická rizika. Hanke se přitom odvolal na názor nositele Nobelovy ceny za ekonomiku Boba Mundela, který už v roce 1997 tvrdil, že zlato bude mít silnější roli pro mezinárodní peněžní systém 21. století. Právě prezident Trump, který využívá dolaru jako zbraně, může tento předpoklad uvést v platnost, konstatuje dále článek.

Minulý týden ve čtvrtek ruská centrální banka oznámila, že nebude nakupovat další dolary. Rozhodnutí může být spojeno s tím, že rubl se propadl na nejnižší úroveň za poslední dva a půl roku. Další nákupy dolarů by ruskou měnu dostaly pod tlak. Nicméně nakoupené dolary by se musely investovat dále a chuť na nákup amerických dluhopisu je pravděpodobně dost omezená, uzavírá list.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.