Sasko musí uznat, že má problém

Problémem současného Saska je pravicový extrémismus a jeho zanedbávání.

Přinášíme článek Olivera Köhra pro německou veřejnoprávní zpravodajskou platformu Tagesschau, která se vyjadřuje k událostem v Saské Kamenici a představuje jeden z reprezentativních názorů na současnou situaci v Německu.

Köhr píše, že boj proti pravicovému extremismu byl v Sasku zanedbán. Nyní je ale potřeba uznat problém.  Člověk byl zavražděn, což je hrozné. Dva podezřelí jsou ve vazbě, tak reaguje právní stát. Mohla něco udělat policie, aby činu zabránila? Těžko.

Na sociálních sítích si přečtete, píše dále Köhr v článku, že kdyby do Německa žádní migranti nepřišli, pak by ten člověk ještě žil. To může být. Ale i tak jsou tu vraždy, které páchají sami Němci. Ale není to tak, že víc uprchlíků víc násilí. Spíš více lidí, více násilí.

Když dojde k takovému zločinu, pak není spontánní demonstrace nic neobvyklého. Lidé mají strach, cítí se opuštění. Je úkolem politiky proti tomu něco udělat. Politika se má postarat o bezpečnost, i o pocit bezpečí, míní autor dále.

Ale problém je, když se nenávist a zlost přerodí v hledání „vlastní spravedlnosti“. Když se stovky lidí sejdou na výzvu pravicového webu a shromáždí se, je to problém. Když se tím ospravedlňuje násilí vůči cizincům, protože jinak člověk není ochráněn, pak je to problém a tento problém v Sasku existuje, píše Köhr.

Mnoho let odmítali premiéři z CDU to, že Sasko má problémy s pravicovým extremismem.

Celé Německo nyní hovoří o Sasku. CDU často říká, že politika začíná přiznáním reality. V Sasku by s tím měla začít, uzavírá autor.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Lupus in Saxonia – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52724595

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.