Vojenské cvičení Vostok 2018 zastíní ekonomické fórum ve Vladivostoku

Masivní cvičení proběhne v době, kdy bude Vladimir Putin hostit čínského prezidenta a premiéry Japonska a Jižní Koreje.

Podle názoru Gordona Wattse ruské masivní vojenské cvičení Vostok 2018 zastíní ve stejnou dobu probíhající Východní ekonomické fórum, na kterém bude Vladimir Putin hostit čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, japonského premiéra Šinzó Abeho i jihokorejského premiéra Li Nak-joa. Sám název letošního fóra je poněkud „mrazivý“ a zní „Dálný Východ: Rozšíření škály možností“.

Tyto „možnosti“ se dostanou podle Wattse do centra pozornosti, jakmile bude více než 300 tisíc ruských vojáků provádět spolu s 3200 čínskými celkem pětidenní cvičení, které začíná 11. září. Rozsahem se jedná o vojenské cvičení evokující dobu studené války. Tentokrát bude cvičit i ruské námořnictvo v oblasti Japonského moře, 1000 vojenských letadel a 900 tanků a dronů spolu s ním. Cílem je prověření operační připravenosti ruské armády v souvislosti s americkým tlakem na Rusko, jak řekl člen bezpečnostního výboru Rady federace Frans Klincevič. NATO potvrdilo, že cílem cvičení Vostok 2018 je nácvik konfliktu velkých rozměrů a spadá do vzorce „asertivního Ruska“.

Bez významu není účast čínských vojáků, která podtrhuje rostoucí strategickou spolupráci Ruska a Číny, smyslem má být podle ruského analytika Vasilije Kašina deklarace rusko-čínské vojenské aliance. Jak si Watts dále všímá, vztahy mezi Ruskem a Čínou jsou v poslední době srdečné a Putin se s prezidentem Si sejde ve Vladivostoku i při soukromém rozhovoru.

Premiér Japonska Abe by se tak mohl ocitnout v pasti svého reálpolitického „sňatku z nutnosti“. Tokio už si na zvýšenou ruskou vojenskou přítomnost na Východě stěžovalo, ačkoliv svou armádu posiluje také. Objevily se zprávy, že by Japonsko mohlo spolu s USA spolupracovat na vývoji nových vojenských stíhaček, které budou kombinací modelů F-22 Raptor a F-35. To by bylo pro Čínu a Rusko dalším signálem, že Japonsko je i nadále regionálním spojencem USA, a to spolu s Austrálií, Jižní Koreou a Indií.

Moskva i Peking chtějí, podle slov Sebastiana Roblina z Georgetown University, prostřednictvím Vostoku 2018 mířit na americkou nadvládu v mezinárodních otázkách.

Nad Vladivostokem, kde se ekonomické fórum pořádá, je možné tušit temný stín ještě před příjezdem prvního z Putinových „hostů“, uzavírá Watts.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Oficiální stránky prezidenta Ruské federace (www.kremlin.ru)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.