Brazílie: Očekává se snížení úrokových sazeb

WSJ, tištěná verze, 21.2.2017

Očekává se, že tento týden Brazilská centrální banka bude pokračovat ve své agresivní politice snižování úrokových sazeb, protože inflace rychle zpomaluje a ekonomika vykazuje určité známky oživení.

Banka snížila svou hlavní úrokovou sazbu Selic ve 4. čtvrtletí dvakrát, pokaždé o čtvrtinu a vystupňovala tempo se snížením o 0,75 p.b. v lednu. Tak dosáhla úroková míra 13 %.

Všichni ekonomové dotazování Wall Street Journal předpokládají, že dojde k dalšímu poklesu o 0,75 p.b. Poté, co se ekonomika Brazílie v roce 2015 propadla o 3,8 % a v roce 2016 se odhady pohybují kolem 3,5 % poklesu, uvádí Ministerstvo financí. Naproti tomu zpomaluje růst spotřebitelských cen. Kombinace snížených inflačních tlaků a slabší aktivity nahrává dalšímu poklesu hlavní sazby Selic v dalších měsících.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.