Politická změna ve Švédsku

Švédští demokraté se ve švédské politice stávají novým faktorem moci.

Christian Stichler hodnotí pro německou ARD Tagesschau výsledky parlamentních voleb ve skandinávském království. Ve Švédsku tradičně vládnul levicový či pravicový blok. Ale nyní jsou tu Švédští demokraté a nastala nová doba.

Švédský premiér Stefan Löfven uvedl, že starý politický systém země je v troskách, volební výsledek znamená konec blokové politiky. Bloková politika po druhé světové válce sloužila k rychlému vytvoření vlády. Buď byla většina nalevo, vedena sociálními demokraty, nebo napravo. Více možností nebylo. Ale tyto volby to změnily.

I když se nakonec nestali druhou nejsilnější stranou, jsou (ultrapravicoví) Švédští demokraté novým faktorem moci. Jejich předseda Jimmie Åkesson řekl, že jako velký vítěz voleb požaduje bezprostřední vliv na švédskou politiku. Občanský blok (tj. seskupení 4 středopravicových stran švédského politického spektra, více zde – pozn.red) je nyní v centru pozornosti, protože je nahlodáván ze dvoustran. Z leva to zkouší předseda vlády Löfven (středo-levý blok). S liberály a středovou stranou by se vládnout dalo, mají se sociálními demokraty shodné body programu a také odmítají spolupráci se Švédskými demokraty.

Z druhé strany na Åkessona tlačí šéf Umírněných (středo-pravý blok), který také před volbami říkal, že se Švédskými demokraty nikdy do vlády nepůjde. Pokud to nepůjde touto cestou, pak se nabízí vláda „napříč“, kterou Švédsko využívalo jen v dobách velkých krizí, například během druhé světové války. To by byl konec dnů jasných bloků, cesta k novému politickému myšlení.

Strany na okraji posílily, jak Švédští demokraté, tak i Levicová strana (bývalá Levicová komunistická strana), polarizace se i zde zvyšuje.

A tradičně dominantní sociální demokraté mají nejhorší výsledek za sto let, ztratili dokonce i ve svých baštách na severu země. Vazba na stranu oslabuje. Švédsko zažilo rekordní počet voličů, kteří změnili stranu.

Do středy se budou ještě počítat hlasy ze zahraničí, pak bude jasnější, kdo je silnější a kdo bude mít hlavní roli při sestavování vlády.

Za 14 dní se pak sejde parlament – pokud se proti současnému premiérovi nepostaví jasná většina, může prozatím zůstat ve funkci úřadujícího premiéra. Pro pravici a Švédské demokraty se tak nabízí možnost „odvolit“ sociálního demokrata z funkce. Ovšem to by byl začátek nové cesty pravice, začátek spolupráce s pravicovými populisty, zakončuje Stichler.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.