Rusko čeká další ekonomické zpomalení

Interfax. Podle informací ruského ministra pro ekonomiku Maksima Oreškina si projde ruská ekonomika v prvním kvartále roku 2019 zpomalením růstu. Na vině má být plánované zvýšení DPH. Následně se očekává zvyšování růstu ekonomiky. Zvýšení DPH bude mít podle Oreškina dočasný negativní dopad. V druhém či třetím kvartále roku 2019 se ekonomika podle ministerstva rozhýbe.

V nejbližším půl roce až roce je třeba očekávat také nestálost ruského trhu s valutami (tedy především kurzu rublu), nicméně během následujícího roku se ruské hospodářství má prý stabilizovat. Důvodem pro nestálost je vnější situace na rozvíjejících se trzích. Důvodem jsou ale také sankce, připustil ruský ministr.

Ministerstvo uvedlo, že ve druhém kvartálu roku 2018 ruská ekonomika rostla na 1,9 %, nyní se očekává další pokles. Celkově rostla ruská ekonomika od ledna do července 2018 na 1,8 % HDP.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.