Macron přiznal odpovědnost Francie za mučení a mizení lidí v alžírské válce

Francouzský prezident také doporučil v souvislosti se zmizeními otevření francouzských archivů.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přiznal ve čtvrtek odpovědnost Francie za zmizení proalžírského aktivisty v roce 1957. Macron se k sedmiletému konfliktu v Alžíru vyjadřoval už během volební kampaně, kde mluvil o tom, že se Francie dopustila „zločinů proti lidskosti“.

Matematik Maurice Audin byl členem francouzské komunistické strany a zmizel v roce 1957 po tom, co ho zatkla francouzská armáda. Byl podezřelý z toho, že během alžírské války pomáhal členům guerillové ACP. Jeho tělo se nikdy nenašlo a v roce 1963 byl prohlášen za mrtvého.

Podle vyjádření Elysejského paláce nastal nyní čas na pravdu. Macron měl podle informací přiznat odpovědnost francouzské armády za mučení a zabití Audina, odpovědnost za zatčení a zadržování během alžírské války Macron kladl na „legálně institucionalizovaný systém“ a také doporučil, aby došlo k otevření francouzských archivů s ohledem na další zmizení, ke kterým došlo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.