Pobodaný Bolsanoro vede ve výzkumech veřejného mínění před volbami v Brazílii

Krajně pravicový politik zvýšil předovolební podporu o 2 %. Podpora se zvedla i pro nového kandidáta Strany práce.

Krajně pravicový kandidát na prezidenta Brazílie Jair Bolsanoro ve výzkumech veřejného mínění zvýšil svoji podporu. Bolsanoro byl minulý týden pobodán a od té doby pobývá v nemocnici. Podle informací Bolsanorova syna se 63letý politik konce volební kampaně kvůli rekonvalescenci nezúčastní.

Podle výzkumu společnosti Datafohla Bolsanora nyní podporuje 26 % dotázaných. To je o dvě procenta více než před týdnem.

Výzkum byl také prvním, který ukázal na dopady přesunu kandidatury populárního exprezidenta Luize Inacia Luly da Silvy na bývalého starostu Sao Paola Fernanda Haddada. Strana práce doufá, že Haddad získá obrovskou prestiž Luly. Výzkum dal neznámému Haddanovi preference na úrovní 13 %. To je oproti minulému týdnu o 4 % více.

Další levicový kandidát Ciro Gomes zůstal na 13 %, proreformní Geraldo Alckmin má 9 % a stagnuje a zelená politička Marina Silva se propadla o 3 procentní doby na 8 %.

Letošní prezidentské volby v největší a nejvlivnější zemi Jižní Ameriky jsou považovány za velmi polarizované a také nevyzpytatelné.  Bolsonoro má vysokou míru odmítnutí mezi kandidáty, a to 44 %. To by také znamenalo, že v druhém kole prezidentských voleb by ztratil podle projekcí podporu všech kandidátů. Haddadova míra odmítnutí je 26 %, o 4 % vyšší než před týdnem.

První kolo prezidentských voleb se koná 7. října a druhé potom 26. října.

Více se dočtete zde.

Ilustrační obrázek: Autor –  Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil – https://www.flickr.com/photos/fotosagenciabrasil/30769057922/in/album-72157676360472785/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71063346

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.