Jen 10 regionů Ruské federace táhne přes půlku ekonomiky

Podle ruského ministerstva ekonomiky je rozdělení růstu nerovnoměrné a hlavní infrastruktura země neodpovídá potřebám ekonomiky.

Celkem 10 regionů Ruské federace bude v roce 2018 vytvářet více než polovinu přidané hodnoty všech regionů země, napsala zpráva ruského ministerstva ekonomiky, informuje RBK. Ministerstvo také předpokládá, že 4 z federálních regionů, včetně Čečenska a Sachalin, se bude potýkat s ekonomickou recesí.

V roce 2018 bude 52,1 % celkové částky hrubého regionálního produktu (dále HRP) vytvářet deset regionů Ruské federace. Hlavní podíl budou mít regiony Moskva, Petrohrad (města s federálním významem), Moskevská a Sverdlovská oblast, Chanty-Mansijskij autonomní okruh, Jugra, Jamalsko-Něněckij autonomní okruh, Krasnodarský a Krasnojarský kraj, Tatarstán a Baškirsko. Informace o HRP jsou obvykle veřejné, ale ty za rok 2016 se objevily až na konci minulého roku. Ministerstvo se ve své analýze nevěnuje všem ruským regionům (těch je dnes 85, včetně mezinárodně neuznaného Krymu a Sevastopolu – pozn. redakce).

Podle hodnocení firmy Fitch v roce 2016 na deset největších regionů Ruska připadlo kolem 51 % celkového HRP a 20,6 % z tohoto číslo připadlo na hlavní město Moskvu. Ekonomicky nejsilnější regiony jsou přitom od začátku 21. století stabilní, jejich podíl na HRP se mění jen málo a jedná se o regiony s průmyslem nebo s nerostným bohatstvím, takže čísla ve skutečnosti odrážejí reálnou strukturu ruské ekonomiky, řekla k tomu ekonomka Jelena Anisimovová.

Celkový RHP všech regionů ale není shodný s ruským HDP, protože k celostátnímu ukazateli se dodávají údaje o přidané hodnotě v obraně, vládnutí apod.

Podle dalšího ruského ekonoma Vladimíra Klimanova je rok 2018 charakteristický vysokými cenami ropy, což posílilo roli těch regionů Ruska, které se věnují těžbě ropy nebo jejímu zpracování. Ty představují hlavní tahouny ekonomiky. Patří sem (v oblasti zpracování) Moskva, Petrohrad ale také Krasnojarský kraj. V případě Krasnodarského kraje jsou důvody pro vysoký podíl na HRP jiné – jde o stavbu Kerčského mostu a také o tom, že sem směřuje silná migrace, která ekonomický růst podpořila.

Největší růst mezi regiony podle ministerstva v roce 2018 bude mít Židovská autonomní oblast, Něněcký autonomní okruh, Sevastopol, Mordovije a Uljanovská oblast (jde o růst mezi 9,1 % až k 5 %). Recese čeká na Čečensko, Ingušsko, Kostromu a Sachalinskou oblast (propad o 2,5 až 1,3 %). Vedle toho bude Severní Osetie-Alanie stagnovat.

Podle prognózy porostou v roce 2019 všechny ruské regiony, kromě Čečenska, Ingušska a Sachalinu.

Ruská vláda nyní připravuje strategii prostorového rozvoje Ruska do roku 2025. V dokumentu ministerstva ekonomiky se hovoří o „koncentraci ekonomického růstu v omezeném množství center“ jako o tendenci prostorového rozvoje země.

Velká centra hospodářského růstu podle dokumentu „zajistila více než 1 % celkového přírůstu HRP všech subjektů RF. Celkem daná centra od roku 2010 vytvořila 68 % celkového HRP s celkovým podílem obyvatelstva v rozsahu 40 %“.

Ministerstvo přiznalo, že role malých a středních měst je malá, zatímco se zvyšuje význam aglomerací.  Jak se dále v dokumentu píše, je v Rusku nedostatečné množství center ekonomického růstu, jejich rozdělení je nerovnoměrné a rozvoj hlavní infrastruktury neodpovídá potřebám ekonomiky.  Co se týká rozvoje infrastruktury, je zde už návrh plánu na financování infrastrukturních projektů v rozsahu skoro 7 miliard rublů na 6 let.

Ministerstvo ekonomiky také navrhlo vyčlenit celkem 46 velkých měst-center ekonomického růstu a také 14 makroregionů. Ovšem tyto pokusy určit motory růstu se zatím nedaří, a to díky síle ropného sektoru a metropolitních regionů, které mají i nadále hlavní roli v ekonomice, shrnuje ekonom Klimanov.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.