Dohoda s Kanadou nevypadá slibně, zájem se přesunuje k Japonsku

Kanaďané odmítají Američanům ustupovat tam, kde na ústupcích trvají.

Zdá se, že dohoda NAFTA bude pokračovat bez Kanady,  protože roste zájem USA o dohodu s Japonskem. (O tématu jsme čtenáře informovali například zdezde).

Vyhlídky na dohodu mezi USA a Kanadou nevypadají příliš slibně, píší Asia Times. Kanada prý nedělá ústupky tam, kde na nich Američané trvají, říká hlavní obchodní zástupce USA Robert Lighthizer. Zatím se tedy zdá, že USA budou pokračovat s Mexikem, zatímco Kanada se může přidat později.

Hlavním sporným bodem je americký požadavek na snížení kanadských dotací v mléčném průmyslu. Jenže to by hodně rozčílilo volební základnu kanadského premiéra Justina Trudeau.

Trudeau ale řekl, že Kanada stojí jen o „správnou“ dohodu.

Trumpova administrativa se poté, co uzavřela novou dohodu s Jižní Koreou a nyní se blíží schválení dohody s Mexikem, přesouvá k Japonsku. Obě dvě země mají pracovat na navýšení obchodu, k tomu poslouží i jednání o clech.

Japonsko chce mít výjimky z hrozících cel na auta a komponenty.

Trump si na Valném shromáždění OSN svoji obchodní politiku a její úspěch vysoce pochvaloval.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.