Pat oddaluje státní záchranu italské banky

FT, tištěná verze, 24.2.2017

Brusel a Evropská centrální banka jsou ve sporu: jde o restrukturalizaci a úroveň podpory z kapes daňového poplatníka.

Brusel a Evropská centrální banka jsou ve sporu ohledně kapitálových plánů italské banky Monte dei Paschi, která je nejstarší bankou na světě. Návrh Itálie na rekapitalizaci Monte dei Paschi je od prosince u ledu, protože ECB a Evropská komise, která dohlíží nad státní pomocí, mají odlišný pohled na záchranu z peněz daňových poplatníků.

Dvouměsíční pat ukazuje, že jsou zde zásadní otázky jako povolená úroveň státní pomoci, objem ztráty, který utrpí věřitelé a hloubka restrukturalizace, aby banka mohla začít zase normálně fungovat.

Jsou zde obavy, že vyřešit tento zapeklitý problém by mohlo trvat několik měsíců.

Dohled ECB čeká na Brusel, až schválí plán restrukturalizace italské banky a také státní pomoc. Ale zase na druhou stranu Brusel čeká, až dohled schválí kapitálový plán pro MPS, než budou doladěny podmínky restrukturalizace.

Ekonomové obeznámení se situací o ní hovoří jako o “surrealistické.”

Nová pravidla o státní pomoci totiž vyžadují, až očekávané ztráty byly pokryty penězi od věřitelů, či soukromých fondů, ale ne intervencí daňových poplatníků. Především Německo má obavy, že by příliš měkký přístup vůči MPS stanovil precedent, který nova pravidla podkopá.

Dohled ECB v prosinci kontroverzně odmítnul prosbu Monte dei Paschi o více času na zvýšení kapitálu a místo toho navýšil kapitál, který je potřeba získat, na 8,8 mld. eur. Jenže jeho další nečinnost vznáší otázky o jeho důvěryhodnosti.

Za sporem mezi Evropskou komisí a ECB je odlišný přístup ke státní pomoci. ECB chce zajistit zdraví půjčovatele bez ohledu na náklady daňového poplatníka. Ale pro Brusel má velikost podpory od daňového poplatníka větší význam a každá známka zvláštního zacházení s MPS může vést k protestům věřitelů v celém bloku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.