Trump řekl, že EU je „skvělá“ a v Bruselu tomu nejprve nemohli uvěřit

Reuters. Ve čtvrtečním rozhovoru pro agenturu Reuters se americký prezident Donald Trump nechal slyšet, že Evropská unie je skvělá a že „je zcela pro“. Tato slova jsou v rozporu s jeho dřívějšími výroky. Nedávno tvrdil, že Brexit je „skvělá věc“ a že Evropská unie je „nástrojem Německa“. Proto byla první reakce v Bruselu pochybovačná, píše agentura Reuters.

Trumpův viceprezident Pence zřejmě, alespoň podle vyjádření evropských diplomatů, udělal po svém návratu z Evropy kus práce a svého šéfa přesvědčil o smyslu a zásluhách Evropské unie. Přesto ale stále není jasné, jestli bude Trumpova konkrétní politika v souladu s tím, co říkal jeho viceprezident Pence při návčtěvě Bruselu, nebo spíš s tím, co si myslí Trumpův hlavní stratég Steve Bannon.

Bannon měl minulý týden sdělit německého ambasadorovi, že davá přednost jednání s konkrétními státy, a ne s EU jako celkem.

Trump ale v rozhovoru mluvil velmi smířlivě a na otázku na to, zda EU podporuje řekl, že „Samozřejmě, že jsem…EU, jsem ji zcela nakloněn. I myslím, že je skvělá, pokud jsou spokojení. Pokud jsou spokojení, jsem zcela pro.“

Evropští diplomaté tato slova komentovali lapidárně: Pence 1 – Bannon 0, ale na konci první třetiny. Podle nich se ve Washingtonu začíná objevovat to, co nazývají jako pragmatismus.

Posun ve výrocích prezidenta Trumpa je tak vnímán jako výsledek evropského turné jeho viceprezidenta minulý týden. Pence se setkal na jednáních s předsedou Evropské komise Junckerem i prezidentem Evropské rady Donaldem Tuskem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.