CDU ke znovusjednocení Německa: radost a pochvala pro Východ

Při připomínce výročí zněla nápadně často slova chvály pro východní Němce.

Politici CDU si připomněli znovusjednocení. Kancléřka uvedla, že k jednotě je ještě „dlouhá cesta“. Politici také nápadně často chválili pokrok východních Němců.

Angela Merkelová se domnívá, že německé sjednocení je proces, který ani po 28 letech není ukončen, je stále třeba si naslouchat a nepolevovat v úsilí o porozumění.

Uvedla, že tento den představuje zároveň velkou radost a vzpomínala na velmi emotivní rok 1990. Merkelová pochází z NDR, proto připomněla nenásilnou revoluci odvážných lidí a Kohlovu roli v úspěšném mírovém znovusjednocení Německa.

Předseda parlamentní frakce CDU Ralph Brinkhaus uvedl, že po roce 1990 bylo s řadou východních Němců zacházeno nespravedlivě. Proto je dnes celonárodní odpovědností podporovat zejména rozvoj na východě země. Je potřeba „zhojit emoční rány“, uvedl Brinkhaus. I tak je ovšem znovusjednocení štěstím německých dějin.

Ministerský předseda Saska Michael Kretschmer prohlásil znovusjednocení za největší výkon země. Řekl, že na západě se lidé zřekli nárůstu blahobytu a na východě většina lidí začala budovat nový život, „nyní máme to nejlepší Německo, které jsme kdy měli“.

Den německého znovusjednocení byl oslaven ekumenickou bohoslužbou, a ceremonií ve Státní opeře, na které vystoupili starosta Berlína z SPD Michael Müller a předseda Bundestagu Wolfgang Schäuble. Hlavní oslavy se měly konat v Berlíně, ohlášena byla i řada demonstrací.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.