Komentátoři jsou odpojeni od reality, napsal čtenář Financial Times

Zaujalo nás: Pravidelný čtenář vlivných Financial Times jim vyčetl nedostatečnou pestrost názorů a život v “bublině” mimo zkušenosti průměrného člověka. Noviny potřebují změnu.

Čtenář píše pro Financial Times o tom, že komentátoři novin „jsou odpojeni od reality“(vydání 16/10/2018)  a jeho dopis britské noviny zveřejnily.

Začátek dopisu čtenáře se vrací ke komentáři Larryho Summerse (americký ekonom, který se věnuje především tématu tzv. setrvalé stagnace). Jeho článek prý čtenáři potvrzuje, že komentátoři Financial Times žijí ve své bublině. Sám autor dopisu je pravidelným čtenářem, identifikuje se jako černý muž afrických kořenů. A to už je rozdíl od typického sloupkaře FT, píše dále. Jejich svět se hodně liší od průměrného člověka. A článek Summerse je typický pro svou naprostou odtrženost od reality. Čtenář se domnívá, že je to i kvůli nedostatku diverzity v oblasti rasy, ale i názorů a zkušeností. Čtenář si stěžuje na to, že „černý sloupkař“ prostě chybí. Je to podle něj vidět na tom, že některý tématům souvisejícím s rasovým podtextem Financial Times prostě nerozumí.

Čtenáři ale chybí pestrost názorů. Přiznává, že hlavní osou FT je ekonomická globalizace a liberalismus. Jenže málokdy dostanou hlasy politici, kteří se přiklánějí k socialismu. Většina komentátorů jasně pochází z vyšších tříd, takže nutně nemají smysl pro politiku, která by byla ku prospěchu pracující třídy. FT by se měla držet svého hesla „without fear and without favour“ (beze strachu a bez preferencí) – tedy tvrdí čtenář, beze strachu z 99 % a bez preferencí pro to horní jedno procento.

Noviny Financial Times potřebují revoluci. Ne tu komunistickou, píše čtenář, ale změnu, která jejich vidění změní a nebudou vidět jen střední třídu neoliberálními brýlemi. Ať i ostatní komentátoři jako Summers jdou poznávat reálný svět – navštíví ghetta, přečtou si knihy ne-bílých autorů a budují vztahy s chudými a nevzdělanými.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.