Čína varuje USA kvůli Tchaj-wanu

Čínský generál silně kritizoval kroky USA v Jihočínském moři a vůči Tchaj-wanu. Padlo obvinění z militarizace na adresu Washingtonu.

Čínský vrcholný armádní představitel kritizoval USA na fóru bezpečnosti s tím, že je velmi nebezpečné provokovat Čínu Tchaj-wanem, uvedly noviny Financial Times (vydání 26/10/2018). Fórum v Siang-šanu bylo vytvořeno jako protiváha dialogu Šangrila v Singapuru, kde dochází obvykle ke stížnostem na teritoriální spory s Čínou.

Fórum v tomto roce ovšem dalo Číně možnost vyjadřovat se asertivněji, poté, co mezi oběma zeměmi dochází ke konfrontacím a růstu napětí.

Hned na začátku fóra vyslal ministr obrany Wej Feng-che varování ohledně čínského „klíčového zájmu“ na Tchaj-wanu. Řekl, že „pokud se kdokoliv pokusí od Číny Tchaj-wan oddělit, Čína podnikne rázné vojenské akce a zaplatí jakoukoliv cenu“.

Tyto výroky padly jen krátce poté, co USA vyslaly dvě válečné lodě přes Tchajwanský průliv, což je jasná ukázka vojenské síly. Tchaj-wan je dalším ohniskem sporu mezi USA a Čínou, protože USA se snažily zvýšit prodej zbraní na tento ostrov.

USA se zdají být odhodlány čelit rostoucímu čínskému vlivu v asijsko-pacifickém regionu. Donald Trump slíbil, že bude vydávat víc na jaderné zbraně, když oznámil stažení se ze smlouvy o omezení zbraní s Ruskem.

Námořní síly na sebe narážejí čím dál častěji, Čína například zablokovala americkou námořní loď a ta nemohla zakotvit v Hongkongu. A krátce poté se čínská válečná loď málem střetla s americkou lodí, která proplouvala Jihočínským mořem.

Politiku Číny v Jihočínském moři kritizoval americký ministr obrany James Mattis, na což člen komunistického elitního politbyra Li Čan-šu, řek, že „některé země, které nesousedí s Jihočínským mořem, sem posílají velké válečné lodě a strategické bombardéry, aby si tu ukázaly svaly, což ohrožuje regionální bezpečnost“.

A dodal, že nejde jen o typicky militarizační krok, ale o hlavní důvod rostoucí militarizace v regionu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.